Türkiye’nin coğrafi konum itibari ile su ürünleri üretimi konusunda çok uygun bir konumda olduğunu belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini henüz Türkiye’de bu alanda yeteri kadar çalışmanın olmadığını belirtti.
İhracatta Büyük Artış
Açık deniz balıkçılığına çok müsait olunmasına rağmen yeterli kapasitenin kullanılmadığını belirten Bayraktar buna rağmen 2007 yılı ile 2016 yılı arasında açık deniz balıkçılığı ile su ürünleri üretimi gerçekleştirilmesi ile yapılan ihracatta büyük bir sıçrama yaşandığını belirtti. 9 yıllık zaman dilimi içerisinde 273,1 milyon dolar olan balık ihracatı yaşanan artış ile 744,7 milyon dolara yükseldi. Bu oranın mevcut kapasitenin altında kaldığını belirten Bayraktar, bu konuda daha gidilecek çok yol olduğunu belirtti.
Potansiyel Çok Büyük
Türkiye’nin çok büyük bir su ürünleri potansiyeli olduğunu belirten Bayraktar, su ürünleri alanlarının orman yüzölçümünden fazla olduğunu söyledi. Mevcut 26 milyon hektar büyüklükteki su ürünleri alanlarının daha iyi değerlendirilmesi ile ihracatta büyük artış yaşanacağını belirten Bayraktar, asıl paranın denizde yattığını söyledi.
Dünyada Örneği Çok Fazla
Toplamda 8 bin 333 kilometre kıyı şeridi, gölet, göl, akarsu ve baraj göllerine rağmen su ürünleri üretiminin potansiyelin altında kaldığını belirten Bayraktar, dünyada çok sayıda ülkenin su ürünlerinden çok büyük oranlarda kazanç elde ettiğini ve ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu belirtti.
İhracat Oranı Az
Geçen yıl su ürünleri ihracatında yüzde 15 oranında artış yaşandığını ve 744,7 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Bayraktar, bu oranın çok düşük olduğunu ve Türkiye’ye yakışmadığını, bu konuda hakkında daha fazla çalışma yapılması ve artışa geçilmesi gerektiğini söyledi.