Son günlerde özellikle tarım ürünlerinde sertifikalı, doğal ürünlerin üretimlerinin revaçta olması, tüketicilerin tercihlerini bu yönde kullanmasından sonra aynı gelişmeler pamuk üretimi için de gündeme geliyor. Adana’da uygulanması planlanan iyi pamuk uygulaması hakkında açıklama yapan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Leon Piçon ve Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet durmuş Çakıcı bundan sonraki süreçte pamuk ekim alanlarının süründürülebilir alanlara dönüştürülmesi ile dışa bağımlılıkta azalma yaşanabileceğini belirttiler.
Mart Ayında Toplantı
Konunun tabana yayılması ve sürdürülebilir pamuk üretiminin artırılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Bilgiç, mart ayında çırçır işletmeleri ve pamuk üreticileri ile bir araya gelineceğini ve konunun detaylarının anlatılacağını söyledi. Adana’nın pamuk üretiminin çok önemli olduğunu belirten Bilgiç, Adana’da pamuk üretiminin sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürebilirlik çerçevesinde üretilebilmesi için çabaların devam ettiğini, bu konunun çiftçiler, üretici örgütleri, tekstil ve hazır giyim üretimi yapan üreticiler ve tüketiciler ile iş birliği içerisinde bir sonuca ulaşabileceğini söyledi.
Beyaz Altın
Pamuğu beyaz altın olarak adlandıran Bilgiç, üretimin ve ekim alanlarının artırılması için gerekli alt yapı çalışmalarının devam ettiğini kısa sürede sonu vereceğini belirtti. Birçok önemli markanın pamuk kullanımını tercih ettiğini belirten Piçon ise, kaynakların daha etkin kullanılarak verimliliğin artacağını, iç ve dış pazarda iyi pamuk üretiminin rekabet gücünü artıracağını olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti. Standartların belirlenmesinin ve uygulanmasının çok önemli olduğunu belirten Piçon, bu uygulamanın ulusal ölçekte olmasının stratejik önem taşıdığını söyledi.
Pamuk üretimini artırmak için gerekli desteği vereceklerini belirten Çakıcı ise, bu konuda ellerini taşın altına koymaktan çekinmeyeceklerini belirtti.