Toparlanma sürecine giren zirai tarım alanında yapılan yenilikler çiftçilerin rahat bir nefes almasını sağlayacak. Son dönemde her alanda yapılan yenilikler gibi tarım alanında çiftçiler için yapılan yeniliklerde büyük kolaylık sağlıyor. Teşvik ve faizsiz kredi konusunda yapılan çalışmaların yanında borç yapılandırmasının da çok büyük kolaylık sağladığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yapılandırmadaki geçerli olan 5 yıllık sürecin çiftçilere rahat bir nefes aldıracağını, yapılandırma yapılmasa çiftçilerin borçlarını çeviremeyeceğini ve daha kötü durumlara geleceğini, söyledi.
Torba Yasa ile Netleşti
TBMM’de kabul gören torba yasa kanunu ile netleşen Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullanıma açılan ve 31 Aralık 2016 tarihi itibari ile takip hesaplarında izlenebilen tarımsal kredi alacaklarının yapılandırılması ile ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Bayraktar, çiftçilerin mevcut durumu hakkında bilgilendirme yapılması ve uyarılarda bulunulmasının kanun çıkarılmasında etkili olduğunu belirtti.
Vade 5 Yıl, 18 Taksit
Yapılandırmanın çiftçiler için çok etkili olacağının altını çizen Bayraktar, tarımsal kredi borçlarında 5 yıl vade uygulanarak yapılandırma yapılmasının ve borçların 18 eşit taksite kadar bölünebiliyor olmasının çitçiye çözüm yolu olduğunu, aksi halde işlerin daha da zora gireceğini söyledi.
Faiz Sınırlı
Yapılandırmada borçlara uygulanacak faizin yüzde 11 ile sınırlandırılacağını ve faizin yüzde 6’ının devlet tarafından hazineden karşılanacağını kalan yüzde 5’ini ise çiftçinin ödeyeceğini belirten Bayraktar, uygulamada faiz sınırın olmasının da büyük avantaj olduğunu belirtti.
Elektrikte Yapılandırma
Tarımsal kredi borçları ile birlikte elektrik ödemelerinde de yapılandırma olacağını söyleyen Bayraktar, elektrik giderlerinin çiftçi için büyük bir gider kalemi olduğunu bu konuda elektrikteki yüzde 18’lik KDV’nin ve fon ve payların kaldırılması gibi farklı çalışmaların da yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.