Kullanım süreci dolmuş araç lastiklerinin farklı alanlarda değerlendirilmesi ile ülke ekonomisine katkı sağlandı. Son 10 yıl içerisinde 312 milyon liralık katkı sağlayan hurda lastikler ülke genelinde pek çok alanda kullanılıyor. Yapılan bu geri dönüşüm sayesinde ekonomiye katkı sağlanırken aynı zamanda çevreye zarar da en düşük seviyede tutulmuş oluyor.
Pek Çok Farklı Alanda Kullanılıyor
Hurda lastiklerin halı sahalarda ve çocuk parklarında zemin olarak kullanıldığını, çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanılabildiğini belirten Lastik Sanayicileri Derneği Genel Sekreterinin yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz 10 yıllık zaman dilimi içerisinde piyasadan toplamda 720 bin ton kullanım ömrünü tamamlamış lastik toplandı.
Geri Dönüşüme Kazandırma Zorunluluğu
2006 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği ile birlikte ithalatçılara ve üreticilere sattıkları lastiklerin ağırlığının yüzde 80’i kadar geri dönüşüme kazandırma zorunluluğu olduğunu belirten dernek yetkilisi, bu uygulamanın çok faydalı olduğunu ve yıl içerisinde 312 milyon liranın ekonomiye geri kazandırıldığını söyledi. Hurda lastiklerin 480 bin tonunun parçalanıp granül haline getirildiğini ve çocukların oyun alanları olan parklarda ve suni çim futbol sahalarında zemin malzemesi olarak değerlendirildiğini belirten yetkili, 240 bin ton hurda lastiğin ise çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanıldığını belirtti.
Bu Yıl Hedef 160 Bin Ton
Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda yapılan değişiklik sonrasında devletin lastiklerden elde edilen elektriğe ödediği teşviki 2 katına çıkarmasının çok etkili olduğunu belirten yetkili, bu yıl hurda lastik toplamada hedefin 160 bin ton olduğunu, bu pazarın cazibesinin her geçen gün arttığını, hurda lastiklerin kullanım alanlarının her geçen gün artışa geçtiğini söyledi.