İlaçların Türkiye’de Üretilmesi Şartı Getirildi
Sosyal Güvenlik Kurumu ithal edilen ilaçlara yönelik yeni bir uygulamaya gitti. İthal edilen ilaçların Türkiye’de üretilmesi için firmalarla masaya oturan Sosyal Güvenlik Kurumu, yurt içinde üretim yapmayı kabul etmeyen 54 firmayı listesinden çıkardı.
İthal ilaç firmalarıyla görüşmeler başladı. Bu kapsamda Türkiye’de üretim yapılması konusunda kararlı olan Sosyal Güvenlik Kurumu bazı firmaları ödeme listesinden çıkartarak yeni arayışlara girdi. Türkiye’de faaliyet gösteren ilaç üretim firmaları için oldukça önemli bir gelişme olan ithal ilaçların yurt içinde üretilmesi konusu, firmalar tarafından yakından takip ediliyor.
İlaç sektörünün en iyi alıcısı konumunda olan devlet, pazarda büyük değişimlerin yaşanacağının da sinyallerini verdi. İthal ilaçların yerine yurt içi üretimli ilaçların alınması için görüşmelere ise ilerleyen günlerde başlanacağı öğrenildi.
Hükümet tarafından yurtiçi üretimli ilaçlara öncelik verileceği geçtiğimiz günlerde gündeme gelmiş, bununla ilgili çalışmaların başladığı ifade edilmişti. Hükümet bu çerçevede tedavi güvencesi vererek, ithal ilaçların kurum ödeme listesinden çıkarılacağını açıklamıştı. Sonraki süreçte ise bu firmalarla görüşmeler başlamıştı. Alınan bilgilere göre görüşmelerde ilk tur tamamlandı. Görüşmeleri tamamlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, 54 ilacın ödeme listesinden çıkarıldığını açıkladı. Bu karar ise 2018 yılında uygulanmaya başlanacak denildi. Görüşmeler kapsamında birçok firmanın Türkiye’de üretim yapmayı kabul ettiği öğrenildi.
İkinci tur görüşler içinde geri sayıma başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, bu görüşmelerde ilaçların iki eşdeğerinin üretilmesi konusunu masaya yatıracak. Eşdeğer ilaçların pazardaki payı içinse yüzde onluk sınırdan aşağıda olmayacak. Bu oranın altında olan ve Türkiye’de üretilmesi noktasında anlaşmaya varılamayan ilaç firmaları da ödeme listesinden çıkarılacak.