TZOB Genel Başkanı Bayraktar Türkiye’deki Tarımı Değerlendirdi
Tarım ve hayvancılık ülkesi Türkiye’nin tarımsal üretimi arttırması gerektiğine işaret eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Makineleşme süreciyle arttırılan üretim, istihdam oranını düşürecek” dedi.
Tarımın istihdam ettiği toplam rakamlardaki gelişmeleri değerlendiren Bayraktar, “Bu süreçte gerekli önlemler zaman kaybedilmeden alınmalı. Tarımın istihdam ettiği vatandaşlar topraklarından ayrılmamalı. Bunun için tarımsal üretimin sürdüğü bölgelere yapılacak yatırımlarla tarım ürünlerine hem değer kazandırılmalı hem de bu istihdam olanaklarının önü açılmalı” dedi.
TZOB Genel Başkanı yazılı açıklamasında 2016 yılında tarım sektörünün istihdam rakamlarını da açıkladı. Buna göre 2016 yılının ilk aylarında 4 milyar 800 milyon kişi tarım sektöründe istihdam edildi. Bu rakam Ağustos ayı itibariyle 5 milyar 800 milyon kişiye yükseldi. Mevsimsel gelişmeler doğrultusunda Ağustos sonunda düşüşe geçen istihdam miktarı Kasım ayında 5 milyon 500 milyon olarak kayda geçti.
“Bu rakamlar Türkiye’de tarım sektörünün istihdamdaki önemini gösteriyor” diyen Bayraktar, “Türkiye’de sanayi istenen noktaya gelene kadar, tarım sektörü istihdamda önemi bir kapı” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki toplam istihdam içinde yüzde 18,7’lik paya sahip olan tarım sektörü, makineleşmenin yaygın hale getirilmesiyle her geçen gün daha az kişiyi istihdam ediyor. Tarım sektöründeki istihdamın düşüş kaydetmesinde makineleşmenin yaygınlaşması yanında, tarım arazilerinin bölünmesinin önlenmesine yönelik çalışmalar da etkili oluyor.
Bu konuya da değinen Bayraktar, “üretimin artmasına yönelik yapılan düzenlemeler üretimi arttırırken, istihdam oranlarının düşmesine neden oluyor. Bu noktada tarımsal üretime yatırım yapılacak, sektörün istihdam ettiği kişiler üretim merkezlerine aktarılmalı. Kırsaldaki gençlere yeni iş imkanları oluşturulmalı. Tarımsal üretime dayanan fabrikalar ve merkezler açılmalı” dedi.