2016 yılı ihracat verileri incelendiğinde meyve, sebze ihracatı geçen yıla göre yüzde 5 oranında gerileme yaşarken işlenmiş ürünlerde satışların tam tersi yönde ilerlediğini gösteriyor. Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Rıza Seyyar yaptığı açıklama ile Rusya’nın uyguladığı yaş meyve sebze kotasının düşüşe sebep olduğunu ancak elde kalan bu ürünleri konserve, sos, salça ve meyve suyu olarak değerlendiren ihracatçıların yılı kayıpsız kapattığını belirtti.
İstikrarlı Hedef Pazar’a Sahip
Konu hakkında açıklama yapan Seyyar, sebze ve meyve mamulleri ihracatının artış sebebinin istikrarlı hedef pazarlara sahip olması olduğunu söyledi. Geçen yıl Rusya ile yaşanan sorunların Türkiye’nin özellikle narenciye ve domates ihracatında büyük sıkıntı yaşamasına sebep olduğunu belirten Seyyar, bu fırsatı değerlendiren ihracatçıların Irak, Almanya, Hollanda, ABD, İtalya ve İngiltere gibi oturmuş pazarlara yöneldiğini bu yüzden işlenmiş gıda ihracatçısının sezonu daha rahat geçirdiğini söyledi.
Turşu ’da İhracat Arttı
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre 2016 yılında turşu gurubunda büyük hareketlilik yaşandığını belirten Seyyar, bu alanda bir önceki yıla göre yaşanan artışın ihracatçıları rahatlattığını belirtti.2016 yılında başta turşu, salça, konserve ve meyve suyu türlerinde bir önceki yıla nazaran güzel artışlar yaşandığının altını çizen Seyyar, satışlardaki artışın ABD, Avrupa ve Uzakdoğu pazarındaki artışlardan yaşandığını, mamul ihracatının Rusya’ya değil Avustralya, Avrupa, ABD ve Japonya gibi daha sakin pazarlara gerçekleştirildiğini ve oralarda herhangi bir dalgalanma yaşanmadığını belirtti. Geçen yıl 156 milyon dolar olan turşu grubu ihracatının 2016 yılında 172 milyon dolara yükseldiğini söyleyen Seyyar, aynı hareketliliğin şekerleme ve konserve grubunda da yaşandığını belirtti.