Taze Sebze ve Meyvede İhracat Miktarı Yükseldi
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği verileri değerlendirilerek ulaşılan sonuçlara göre Doğu Karadeniz taze sebze ve meyve ihracatında son yılların en iyi çıkışını yakaladı.
Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatını miktar olarak yüzde 151 arttırırken, elde edilen gelir de yüzde 161 seviyesinde yükseldi. Bölgenin ocak ayı içerinde 38 buçuk milyon kiloya yakın sebze-meyve ihraç ettiği gözlemlendi. 38 buçuk milyon kiloluk ihracatın getirisi ise 21 milyon dolarla rekor kırdı.
Bölgede en fazla sebze-meyve ihracatı yapan kent Trabzon olarak kayda geçti. Trabzon’un ihracattaki payının 34 buçuk milyon kiloya yaklaştığı görüldü. Bölgede yer alan kentlerden en fazla ihracatı gerçekleştiren ikinci il ise Artvin oldu. Artvin’i, Rize ve Ordu izledi.
DKİB BAŞKANI DEĞERLENDİRME YAPTI
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı bölgenin hayata geçirdiği ihracat rakamlarını değerlendirdi. Bölge ve birlik olarak gerçekleşen ihracat miktarlarından memnun olduklarını dile getiren birlik başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “2017’ye iyi başladık” dedi.
2016 yılında Rusya’nın bazı engellemeleri nedeniyle söz konusu bölgedeki taze sebze ve meyve ihracatı beklenenden düşük seviyelerde olmuştu. Rusya’nın bazı tarım ürünlerinde ambargoyu kaldırmasıyla ihracat yeniden canlandı. Ahmet Hamdi Gürdoğan da Rusya’ya yapılan ihracatın artmasıyla bölge ihracatının artış kaydettiğine değindi. Rusya halen bazı ürünlerde ambargoya devam ediyor. Buna rağmen ihracat oranlarının ve elde edilen gelirin yükselmesi ise yaş sebze ve meyve ihracatçılarının yeni yıla daha ümitli başlamasına neden oldu.
Rusya Türkiye’den Ocak ayında en fazla yaz sebzelerinden olan domates ve salatalık gibi ürünler ithal etti.