TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU AÇIKLADI!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ‘Girişimlerde Mesleki Eğitim’ oranlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Türkiye genelinde çalışanlara iş veren şirketler mesleki eğitim kursu yada tüm eğitim kursu girişimlerini 33.9 dan 39.8’e yükselttiği yönünde.
TÜİK bu oranları 2010 yılından 2015 yılına değin geçen süreyi baz alarak açıkladı. Yapılan açıklama; “Yurt genelinde ciddi bir katılımın olduğu ‘Girişimlerde Mesleki Eğitim’ kursları önümüzde ki yıllarda da artışına devam edecek” şeklinde oldu.
KURS PROGRAMLARINDA NELER VAR?
Girişimlerde Mesleki Eğitim kapsamında farklı sektörlerde farklı branşlarda eğitimler verilmekte. Bunlardan bazıları şunlar: İşbaşında rehberlik eğitimi, rotasyon ve yer değiştirmeler, çalışma ziyaretleri, kalite ve öğrenme çemberleri, öz yönelimli öğrenme, konferans, çalıştay, ticaret fuarları, seminerlere katılım eğitimleri. İstatistiklere göre en çok rağbet gören eğitim, öz yönelimli öğrenme olmuştur.
EN YÜKSEK MESLEKİ EĞİTİM ORANI 76.3
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaptığı araştırma sonucu ülkemizde girişimlerin büyüklüğüne göre bünyesinde 1000’den fazla personel çalıştıran girişimlerde oranın 76.3’le en yüksek mesleki eğitim sağlandığını belirtti. En düşük mesleki eğitimin sağlandığı girişimlerde ki oran ise ortalama 10-19 çalışanları ile 32.4 oldu.
Ülkemizde en yüksek mesleki eğitimin sağlandığı alanlar da belirlendi. Yüzde 72.1’lik oran ile ‘motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler ve diğer ulaşım araçlarının imalatı’ sektörü oldu.
TÜİK’in belirlediği yıl aralığında işyerlerinin yüzde 31.9’u bu eğitim kursu imkanını personellerine sunarken, mesleki eğitimin diğer şekillerini sağlayan işletmeler yüzde 29.1 olarak tespit edilmiştir.