Türkiye ile Irak arasında yapılan et ihracatı konusunda iki ülke arasında denetim krizinin çıktığı öğrenildi.
Türkiye ile Irak arasında uzun bir süredir önemli miktarlarda et ihracatı yapılıyordu. Yapılan değerlendirmeler sonrasında iki ülke arasında yapılan et ihracatının yaklaşık 800 milyon dolara kadar çıkması bu sektörün iki ülke içinde ne kadar önemli olduğunu gündeme getirmişti. Ancak son dönemlerde iki ülke arasında et ihracatı konusunda kriz yaşanmaya başladı. Krizin yerinde denetim sürecinden dolayı kaynaklandığı öğrenildi.
Et ihracatı sırasında yapılan denetimlerde yetkili makamlar tarafından bazı konuların diretilmesi sonucunda sıkıntı yaşanmaya başladı. Irak’ta bu konu hakkında 6 farklı komitenin bulunduğu biliniyor. Bu komitelerin beyaz ve kırmızı et üreticilerinin tesislerinin yerinde incelenmesi ve üretim kesim aşamalarında nasıl bir yol izlendiğinin belirlenmesi için bazı isteklerde bulundu. Komite ithalat yapan üretici firmalarda bazı belgeler istemeye başladı. İthalat ve ihracat belgelerinin bu anlamda dikkat çektiği belirlendi. Bunlarla kalmayıp gerekli ihracat başvuruları ve belge alımları için Irak’ta bulunan Büyükelçiliğin kullanılması ve ülkede bulunan ithalatçı firmalarında bu konuda söz sahibi olmalarını istedi.
Irak hükümeti tarafından yapılan açıklamalarda incelemelerin ardından onay alınan firmalarla yola devam edileceği ancak onay alınmayan firmalarla iletişimin kesilmesine ve yasaklı firmalar arasına gireceği öğrenildi. Ancak bu karar, uygulamanın başlamasına sadece bir hafta kala Türkiye’ye ulaştırınca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konu hakkında harekete geçti. Görüşmeler başlatıldı. Ancak geri adım atmayan Irak ile Türkiye arasında et ihracatı konusunda bir krizin yaşandığı belirlendi.