Rusya‘nın dışa bağımlılıktan kurtulmak için veya daha doğru bir tabir ile dışa bağımlılığı azaltabilmek için yapmış olduğu tarım teşvikleri çiftçilerimizi zor durumda bırakacak gibi görünüyor.
Rusya Tarım Bakanlığı ve Rus Federal Gümrük Servisi‘nin yayınlamış oldukları rakamlar göz önünde bulundurulduğunda yerli tarım ürünlerinin pazar paylarında özellikle 2015 ve 2016 yıllarında önemli bir artış olduğu görülmektedir.
TÜRKİYE İHRACATTA KAN KAYBETTİ
2016 yılının kasım ayına kadar olan dönemdeki rakamlara bakıldığında domates ithalatının 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 30,7 oranında azaldığı, salatalık ithalatında ise yüzde 10,7′ lik bir azalma olduğu gözlemlenmiştir . Türkiye’den ithalatı yasaklı diğer ürünlerden lahananın ithalatı yüzde 49,1 azalarak 90 bin tona , soğanın ithalatı ise yüzde 41 gerileyerek 185 bin tona düştü.
Ülkemizden , Rusya ya gerçekleştirilen sebze ve meyve ihracatında 2015 yılından 875,4 milyon dolarlık bir gelir elde edilirken 2016 yılında bu rakam yüzde 62,1 lik bir düşüş ile 331,7 milyon dolar olarak tespit edildi.
YAPTIRIMLAR SON BULACAK MI?
ABD , Kanada , Türkiye ve bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin de aralarında bulunduğu bir çok ülkeden ithalatı yasaklanan meyve ve sebzenin birçok çeşidinin artık Rus pazarına girememesiyle ithal ürünlerin yerini Rusya‘nın yerli ürünleri doldurmaktadır. Bu durum karşısında Rus yetkililerden gelen açıklamalar yaptırımların kaldırılmasına sıcak bakmadıkları yönünde. Buna karşın bazı Rus uzmanlar tam aksini düşünerek yaptırımların kısa vadeli olduğunu halkın kaliteli ürünlere erişiminin engellenemeyeceği ve bunun bir strateji olduğu görüşünde.