Ankara’da yaşayan jeofizik mühendisi Burçin Karababa kızının anne sütünden katı gıdalara geçtiğinde sürekli hastalanması sonucu doktorlardan kızının gıdalardaki ilaç kalıntısı yüzünden hasta olduğu bilgisini alan Karababa, çözüm olarak evinin terasındaki saksıların içinde sebze yetiştirmeye başladı. Ürünlerden daha fazla verim alabilmek için araştırma yapan ve bunun sonucunda Amerika’da kırmızı solucan getirten Karababa, solucanların dışkısından gübre üreterek verimli ürün almaya başladı ancak solucanların her geçen gün artması ile şimdilerde ihracat yapıyor.
Olumsuzluklar Bugüne Taşıdı
Kızının rahatsızlığının ilk başlarda çok üzücü olduğunu ancak çözüm bulunca rahatladıklarını anlatan Karababa, şerden hayrın doğurduğunu ve bugün kızının rahatsızlığı sayesinde ihracat yapabilecek boyuta geldiğini söyledi.
Çözümü İhracatta Buldu
Solucan dışkısından gübre üreten Karababa, solucanların sayısının artmasını fırsata çevirerek 2005 yılında 150 bin lira sermaye ile Manisa’da kendi solucan gübresi üreten işletmesini kurmayı başardı. Yapmış olduğu girişimcilik ile pek çok kadına örnek olan Karababa, yaptığı araştırmalar sonucunda yılmayarak sadece kızı için çıktığı bu yolda bu günlere gelmiş olmasının kendisini çok mutlu ettiğini sözlerine ekledi. Araştırmalarında ilk etapta genellikle kimyasal gübre karşısına çıksa da yılmayan Karababa, Amerika’dan getirttiği 50 kırmızı solucanın her şeyin başlangıcı olduğunu önce kızını sağlığına kavuşturduğunu sonrasında da kendisini pek çok farklı ülkeye ihracat yapan bir girişimci yaptığını söyledi.
Avrupa’nın Gözdesi
Solucan gübresinin Avrupa’nın gözdesi olduğunu söyleyen Karababa, şimdilerde Türkiye’de de çok talep gördüğünü, şu anda Hollanda, Romanya, Fransa, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkelere ihracat yapıldığını, yıllık 1200 ton katı 5 bin ton da sıvı olmak üzere gübre üretimlerinin olduğunu söyledi.