Yöresel lezzetlerden olmasının yanında şifa kaynağı olması ile de oldukça ilgi gören mesir macunu her geçen gün yurtiçi ve yurtdışı satışları ile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl özellikle Avrupa ülkelerinden yoğun ilgi gören mesir macununda bu yılki hedefler daha büyük.
Mesir Festivali hazırlıkları devam ederken açıklama yapan Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Avrupalıların mesiri çok beğendiğini ve şifa kaynağı olması sebebi ile Avrupa ülkelerinden çok talep gördüklerini söylüyor. Bu yıl 477’ncisi düzenlenecek festival hakkında açıklama yapan Tanık, festivalin hem Manisa’nın tanıtımı hem de mesirin tanıtımı için çok önemli olduğunu, geçtiğimiz yıl ülke olarak zor zamanlardan geçilmesine rağmen Avrupa’ya 15 ton mesir macunu ihraç edildiğini bu yıl hedeflerin daha büyük olduğunu sözlerine ekledi.
Mesir İstihdam Sağlıyor
UNESCO’nun kültürel miras listesinde bulunan mesirin, her yıl olduğu gibi bu yılda Manisa Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden saçılacağını belirten Tanık, bu yılki dağıtılacak mesir macunu miktarının yaklaşık olarak 5 ton olduğunu, makine yardımı kullanılmadan paketlenen mesirlerin kadın istihdamına imkân sağladığını, mesirin sadece belirli dönemlerde değil yılın 12 ayı üretiminin gerçekleştiğini söyledi.
2016’da 15 Ton İhracat Yapıldı
2016 yılında zor zamanların geçirilmesine rağmen mesir macununda 15 tonluk ihracat rakamına ulaşıldığını söyleyen Tanık, özellikle Almanya, Rusya, Avusturya gibi ülkelerden mesire yoğun ilgi olduğunu, önümüzdeki yıllarda bu rakamın patlayacağını, şimdilik marketlerde ürünün bulunuyor olmasının bile hem mesir hem de Manisa’nın tanınması adına çok önemli olduğunu, festival dışında katıldıkları fuarlar ile mesiri her geçen gün daha çok kişiye tanıttıklarını söyledi.