2016 yılında Türkiye ekonomisinin zorlu süreçlerden geçmesi sonucunda üçüncü çeyrekte sadece inşaat sektöründe reel bir büyüme görülmesine rağmen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yapılan açıklamaya göre yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde geçtiğimiz 10 yıl içerisinde kazanılan hızlı büyüme 2016 yılında kaybedildi ve yurtdışında müteahhitlik hizmeti verenler için zorlu bir süreç yaşandı. Yaşanan bu gelişmelerden sonra TMB, Varlık Fonu’nun yeni dönem için olumlu bir süreç yaşanmasına sebep olabileceği söyleniyor.
2016 yılının ilk aylarında yeni yıla hızlı bir giriş yapan inşaat sektörü olumlu bir toparlanma yaşadı ancak ilk 9 aylık süreçte sadece yüzde 7,4 oranında büyüme kaydedebildi. Yurtiçi inşaat sektöründe yaşanan bu gelişme maalesef yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde yaşanmadı.
Hızlı Büyüme İvmesi Kaybedildi
2016 yılında yurtiçi inşaat sektöründe yaşanan yüzde 7,4 oranındaki büyümeye rağmen, ana pazarlardaki gelişmelerden ve genel konjonktürden çok fazla etkilenen yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde son 10 yılda kazanılan hızlı büyüme ivmesi kaybedildi. Geçtiğim 5 yıllık zaman dilimi içerisinde yurtdışında müteahhitlik hizmeti veren Türk müteahhitlerin proje tutarı 25 – 30 milyar dolar civarındayken 2016 yılında bu rakam 10,1 milyar dolara kadar geriledi.
Varlık Fonu Olumlu Olabilir
2017 İnşaat Sektörü Analizinde dikkat çekilen konulardan biri ise Varlık Fonu oldu. Olumlu bir hikâye yaratma potansiyeline sahip olduğu belirtilen Varlık Fonu’nun, şeffaf, etkin ve sürdürülebilir olması durumunda ekonominin olumlu etkilenmesi ve inşaat sektörünün desteklenmesinde memnuniyet yaratacak etkileri olabileceği belirtildi.
Analize göre yaşanan tüm negatif durumların geride kalması ile Türkiye ekonomisi adına ikinci yarıdan umutlu olunduğu ve ivmenin yeniden kazanılabileceği belirtildi.