IMF (Uluslararası Para Fonu) Türkiye hakkında yayımladığı olağan raporunda, 2015 yılında güçlü bir performans gösteren ve büyüme hedeflerine doğru ilerleyen Türkiye’nin sonraki yıllarda yavaşlamaya geçtiğinin altını çizerken önümüzdeki yıllar için de büyüme hedefi beklentisini açıkladı.
2017 ve 2018 Hedefleri
2015’ten sonra yaşanan düşüşün bir an önce bitmesi izlenimi oluşturan IMF Türkiye’ye ilişkin yayımladığı raporda 2016 yılında ekonominin yüzde 2,7 büyümesini beklerken, bu rakamın 2017 yılında yüzde 2,9, 2018 yılında ise yüzde 3,3 olması beklendiğini belirtti. Raporda IMF’nin Türkiye’ye ilişkin 4. Madde konsültasyonunun sonuçlandığı ve 2015 yılından sonraki düşüşün bu şekilde kapatılabileceği belirtildi.
Ekonomi Çok Sarsıldı
Raporda dikkat çeken konulardan biri de 2016 yılında yaşanan darbe girişiminin siyasi belirsizliği arttırdığı ve Rusya ile yaşanan gerilimli havanın sonucunda Rusya’nın yaptırımlarının ülkeye olan güveni olumsuz etkilediği oldu. Yatırımların her geçen gün artan belirsizlik ve kredi büyümesindeki yavaşlama ile çok fazla zayıf olduğu ve bu yüzden enflasyon ılımlı dahi olsa hedefin çok üzerinde olduğu, ayrıca yapısal reformların da çok yavaş ilerlediği dikkat çeken konular arasında bulunuyor.
Takipteki Krediler Artış Gösterdi
Orta vadede ekonomide büyümenin hızlanması gerektiğinin belirtildiği raporda, bankaların sermaye seviyelerinin halen çok büyük olduğu ve takipteki kredilerde artış yaşandığı belirtildi.
IMF tarafından her üyenin yılda bir kez ekonomisinin gözden geçirilmesi ile ortaya çıkan madde 4 konsültasyonunda öne çıkan diğer başlıklardan biri ise direktörlerin, güvenlik zorlukları ve karmaşık jeopolitik zorluklarla uğraşırken yüksek enflasyon, dış finansmana çok fazla bağlılık, dış dengesizlikler gibi konuların zayıflık yaratmaya devam ettiği bu yüzden ekonominin aşağı yönlü risklerle çok fazla karşı karşıya kaldığı oldu.