Kamu Teşebbüslerinin Hisseleri Varlık Fonuna Devredildi
Başbakanlık tarafından yapılan açıklama ile Bankanlar Kurulu kararıyla Hazine sorumluluğunda bulunan bazı kamu teşebbüslerinin ve özeleştirme listesinde bulunan birkaç şirketin Varlık Fonu’na devredildiği duyuruldu. Bakanlar Kurulu kararıyla Varlık Fonu’na devredilen kamu sermeyeli şirketler arasında Ziraat Bankası, BİST, PTT ve Botaş da yer alıyor.
Kamu sermayeli bazı şirketlerin Varlık Fonu’na devredilmesi Başbakanlık tarafından yazılı açıklama ile duyuruldu. Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada Varlık Fonu devredilen şirketleri Bakanlar Kurulu tarafınca onaylanan Stratejik Yatırım Planı’na göre yönetileceği bildirildi. Ayrıca Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada Türkiye Varlık Fonu’na devredilen kamu sermayeli işletmelerin mevcut yönetimleri, işletme politikaları, iş palanları, yatırım ve büyüme stratejilerinin devam edeceği de bildirildi.
Varlık Fonu Nedir?
Varlık Fonları devlet yönetiminde çalışan ve yatırım yaparak gelirini arttırmaya çalışan fonlardır. Varlık Fonları genel olarak bütçe fazlası veren devletler tarafından kurulur. Devletler bütçe fazlalarını Varlık Fonu’na aktararak gelirlerini arttırmaya çalışır ve gelecek kuşaklara refahı aktarmayı amaçlar.
Genel olarak Varlık Fonları Merkez Bankası nezdinde ve şirket ya da idare olarak kurulur ve temel amaçları ülke ekonomisinin istikrarlı bir şekilde işlemesini sağlamak ve gelecek kuşaklara refah aktarmak olarak sayılabilir.
Türkiye’de Varlık Fonu 2016 yılında 50 Milyon TL sermaye ile kuruldu. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Başbakanlık’a bağlı çalışıyor. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin kuruluş amacı sermaye piyasalarındaki araç çeşitliliğini ve derinliğini sağlamak, yurtiçi kamu kaynaklarını ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek olarak sayılabilir.