İşsiz kalan kişiler için sağlık hizmetlerinden kendileri ve eşleri ile çocuklarının yararlanma süresi 10 ay olarak belirlenirken bu sürede başvuru yapmaları için tanınan sürenin ise 1 ay olduğu belirlendi.
Günümüzün en büyük problemlerinden birisi haline gelen işsizlik ile mücadele sırasında çeşitli durumlar göz önünde bulunduruluyor. Bunun ardından işçinin haklarını korumak ve işsiz kaldığı dönemlerde de bazı temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için haklarının korunduğu ifade ediliyor. Ancak bunun için işçinin çalıştığı süre zarfı içerisinde bazı şartları sağlamış olması gerekiyor. Özellikle belirli bir süre verilen ve temel ihtiyaçların karşılanması için önemli olan işsizlik maaşı alabilmek için bazı şartlar gerekiyor.
Kişinin işten kendi kurusu ya da kendi isteği ile çıkmamış olması gerekiyor. İşveren tarafından çıkarılması gereken bu süreç içerisinde 120 gün prim ödeyerek çalışmış olması gerektiği gibi son 3 yıl içerisinde de en az 600 gün çalışma prim gün sayısını eksiksiz olarak doldurması gerekiyor. Bunun üzerine gerekli başvuruları yaptığı takdirde 10 ay süreli olarak verilen işsizlik maaşından sorunsuz bir şekilde yararlanması sağlanacak. Ancak tüm bu şartları sağlamış olan kişilerin işsiz kaldıktan sonra ellerini çabuk tutmaları bekleniyor. Aksi takdirde işsizlik maaşı almaları mümkün olmayacak.
İşsiz kalıp sigorta şartlarını tamamlayan kişilerin en geç bir ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna işsizlik maaşı hakkındaki başvurularını iletmeleri gerekiyor. Süre kaçırıldığı zaman maaş alamama tehlikesi ortaya çıktığı gibi maaş alma süresinin de kısıtlanması gündeme gelebiliyor. İşsizlik maaşı ise o dönemde verilen asgari ücrete göre belirleniyor. Kişiler o dönem verilen asgari ücretin yüzde 40’lık kısmı kadar ödeme alabiliyorlar.