Uluslararası Para Fonu IMF tarafından yapılan açıklamalar sonrasında Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği öğrenildi. Orta vadede büyüme hedeflerinden bahsedilirken olması gereken tahmini raporlarda açıklandı.
Uluslararası Para Fonu IMF tarafından yapılan açıklamalar sonrasında Türkiye ekonomisi hakkında uzun bir süredir devam eden incelemelerin sonunda tamamlandığı belirlendi. Yapılan raporlama çalışması sonrasında özellikle son bir yıldır ekonomik büyümenin beklenenin çok altında gerçekleştiği ve bu durumun küresel piyasalarda da hayal kırıklığına sebep olduğu öğrenildi. 2015 yılına kadar gerçekleşen ekonomik büyümenin oldukça fazla olduğu belirlenmiş ancak sonrasında beklenmedik bir şekilde ekonomide yaşanan aksaklıklar sonrasında büyüme hedeflerinin beklenildiği gibi olmadığı öğrenildi.
Türk ekonomisinde meydana gelen sıkıntıların ilk olarak Rusya ile yaşanan çeşitli sıkıntılardan dolayı kaynaklandığı ifade edilmişti. Rusya ile gerilen ilişkiler sonrasında Türkiye ekonomisinde yaşanan bazı sıkıntıların ortaya çıkmaya başladığı öğrenildi. Ardından gerçekleşen başarısız darbe girişimi ile ekonomi üzerindeki iplerin biraz daha gerildiği ve sonrasında ekonomik belirsizliğin ortaya çıktığı öğrenildi. Yatırımların artan belirsizlik ve kredi oranlarında meydana gelen büyüme sonrasında sert bir düşüşe neden olduğu öğrenildi. Raporlama içerisinde bu tür bilgilerin yer aldığı öğrenildi.
Tüm bu durumlar yaşanırken ekonomiyi çeşitli yönlerden etkileyebilecek mali tüketim oranlarının arttığı öğrenildi. tüketim hızı gittikçe büyürken devletin durumun kötü bir sonuca sürüklenmemesi adına çeşitli mali önlemler almaya başladıkları belirlendi. Küresel piyasalarda meydana gelen çeşitli sıkıntılar sonrasında Türk lirasının hızlı bir şekilde düşmesi çeşitli sıkıntıları da beraberinde getirirken bu durumda merkezden alınan kararlar sonrasında faiz artırımına gidilmesi ekonomide büyüme ortalamasının beklenenin altında kaldığını ortaya çıkardı.