Ülke çapında tarım ve çiftçiye destek her geçen gün artarak devam ediyor. Tarım konusunda vatandaşların daha bilinçli olması ve ülkenin coğrafi özellikleri dolayısı ile tarıma elverişli olması ziraat desteğinin artmasına sebep oluyor.
Tarımda girdi odaklı destekleme modeli için çalışmaların halen devam ettiğini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bakanlık yapısında kurumsal anlamada değişikliklerin olacağını, hayvan ithalatı için çalışmaların devam ettiğini yeni kriterlerin gelmesinin söz konusu olduğunu söylerken çiğ süt satışının yasaklanmasının söz konusu olmadığını bu konuda üreticiyi mağdur edecek bir çalışma gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.
Farklı Çalışmalar Devam Ediyor
Yılda iki kez gerçekleşecek bir ödeme planı yapıldığını belirten Çelik, ‘’ Hedefimiz Milli Tarım Projesini daha üst seviyelere taşımak, bu çerçevede yılda iki kez, Nisan – Mayıs ve Eylül – Ekim aylarında çiftçiye ödeme yapılması kararı aldık. 2017 yılındaki ödemeler bu takvime göre gerçekleştirilecek. Bakanlık olarak destek kaleminin çok fazla olduğunun farkındayız ve azaltmaya gayret gösteriyoruz. Destekler hakkında farklı çalışmalarımız var. ‘’ Yüzde 40 tohum desteği, yüzde 50 mazot desteği, yüzde 40 gübre desteği, fidan ve fide desteği, üretimi yeterli olmayan 11 ürün için prim desteği verilse daha derli toplu bir destek çalışması olur mu?’’ diye sürekli yetkili birimlerimiz ile konuyu istişare ediyoruz. Ancak henüz net bir karar yok ‘’ dedi.
Basınçlı Sulamaya Destek
Çelik konuşmasının devamında çiftçiler için basınçlı sulama yatırımlarına yüzde 50 hibe desteğinin verilmeye devam ettiğini ancak basınçlı sulama yöntemi kullanmayanlara destek verilmeyerek, basınçlı sulamaya teşvik edildiklerini söyledi.
Sertifikalı tohumlar hakkında da açıklama yapan Çelik, ‘’ Sertifikalı tohumu destekleyeceğiz. Bu işin temelinde tohum var. Amacımız yerli tohumun sertifikalanması. Ancak çiftçilerimize herhangi bir tohum yasağı da koymuyoruz’’ dedi.