Uluslararası kredi derecelendirme şirketi olarak hizmet veren Fitch Ratings’in dün akşam Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi, analistler tarafından “kısa süreli etki” olarak yorumlandı.
Dün akşam piyasaların kapanması sonrasında Fitch Ratings’in yaptığı açıklama ile Türkiye’nin sahip olduğu kredi notu, BBB-‘den BB+’a düşürüldü. Bu dürüşülme ile 5 Kasım 2012 itibariyle “yatırım yapılabilir” olarak gözüken Türkiye ekonomisi, “durağan” olarak tanımlanmaya başladı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise 19 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye’nin not görünümü negatif olarak değiştirilerek dün akşam gerçekleştirilen not düşürmenin sinyali verilmişti.
Geride kalan dönem zarfında Fitch tarafından puanın düşürülmesinin öngörülmesi sebebiyle, ortaya çıkacak etkilerin kısa süreli olacağı analistler tarafından yorumlandı. Fitch Ratings’in yaptığı yorumlamalar hakkında fikir beyan eden analistler, Fitch puanının düşürülmesinden ziyade yükseltilmesinin ekonomi için daha etkili olduğunu dile getiriyor. Önümüzde olan süreç zarfında, ekonomi yönetimi konusunda gerçekleşecek reformların ve referandum sonrasında siyasi belirsizliğin ortadan kalkması durumları, Türkiye’nin puanının tekrar yükseleceği şeklinde yorumlandı.
Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Fitch Ratings’in yaptığı puan düşürmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Benzer ülkelerde yaşanan ikinci kez not düşürmenin, piyasalar üzerinde toparlanma etkisi yarattığını dile getiren Bora Tamer Yılmaz, Türkiye’nin puanının durağana çekilmesi, piyasasının toparlanması için olumlu bir etki olarak da değerlendirilebileceğini dile getirdi.
Moody’s’in ve Fitch’in belirlediği kredi notları için, uzun süreçler gerekli olduğunu dile getiren Bora Tamer Yılmaz, önümüzdeki süreci iyi kontrol edilmesi halinde Türkiye’nin kredi notunun tekrar yükselmeye başlayacağını tahmin ettiğini vurguladı. Kredi notu veren bu tarz firmaların, puan belirleme esnasında nicel gözlemler yerine artık daha fazla nitel gözlemlerin yer aldığını belirti. Kredi firmalarının ikinci gözlem alanı ise ülkelerin sahip oldukları borç sadakati olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin istikrarlı bir borç ödeme stratejisi izlediğini hatırlatan Yılmaz, Fitch Ratings’in puan düşürmesinin kısa süreli etki yaratacağına değinerek, tekrar yükseleceği konusunda umutlu olduğunu dile getirdi.