Elektrik Yüksek Mühendisi Abdullah Cenkçiler tarafından hazırlanan “Yaz Saati Raporu” kış saatine geçilmemesinin ülkeye getirdiği zararı gözler önüne serdi. Sadece kasım ayında yapılan değerlendirme bile uygulamanın ortaya çıkardığı zararın boyutunu göstermeye yeterli. Rapora göre, 2016 Kasım ayında gerçekleşen elektrik tüketim oranı geçtiğimiz yıl kış saati uygulaması varken yapılan elektrik tüketim miktarından yüzde 6.57 daha fazla oldu.
Toplam Zarar 350 Milyon Lira
Aralık 2015’te 24 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşen elektrik tüketimi Aralık 2016 itibariyle 25.2 milyar kilovatsaate ulaştı. Artış oranı yüzde 5’i geçti. Bu oranlar toplam olarak ele alındığında toplam 800 milyon kilovatsaat daha fazla elektrik harcaması gerçekleştirildi. Bu harcamanın ülke ekonomisine maliyeti ise 350 milyon lirayı buldu.
Kar Beklentisi 25 Milyar Liraydı
Hükümet tarafından proje hakkında yapılan açıklamalarda bu projenin ülkeye getireceği yıllık kar 25 milyar lira olarak lanse edilmişti. Tüm eleştirilere rağmen projeden vazgeçmeyen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, projenin uzun vadede yine de ülkeye kazancı olacağını belirterek, zarar söylemlerini kabul etmedi.
Yaz Saati Uygulaması Nedir
Modern yaz saati uygulaması 1895 yılında Yeni Zelandalı bir bilim adamı olan George Vernon Hudson tarafından önerilmişti. Bu uygulama kapsamında ilkbahar başlangıcında saatler bir saat ileri alınır, sonbaharda ise bir saat geri alınarak güneş enerjisinden daha fazla faydalanabilmek amaçlanır.