EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) üyesi Fazıl Şenel yaptığı açıklamada, Türkiye’nin enerji yoğunluğunun diğer batılı ülkelere daha yüksek olduğunun altını çizerken, ufak farklılıklar yaparak büyük tasarrufların gerçekleşebileceğinin altını çizdi.
Ev Eşyalarında Farklılık
Şenel sözlerinin devamında şunları söyledi:
‘’Ülke olarak Avrupa’ya göre 2 kat, Japonya’ya göre ise 4 kat daha fazla enerji harcanıyor. Ülkelerin nüfusu kıyaslandığında kullandığımız enerjin oranının çok yüksek olduğu ortada. Bütün vatandaşlarımız bu konuda bir seferberlik başlatmalı ve buz dolabı, bulaşık makinesi, fırın, çamaşır makinesi ve lamba gibi evlerimizde aktif olarak kullanılan eşyalarda daha verimli ve az enerji tüketenleri tercih edilmeli. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirmeleri devam ediyor. Ancak vatandaşlarımız kendileri de bu konuda ilgili davranmalılar. Örneğin, ‘’ A++’’ bir dolap ile mevcut C sınıfı buzdolabınızı değiştirirseniz, aylık elektrik faturanızda bu kullanımdan kaynaklanan bedel 3 ‘te 2 oranında azalır. Bu küçümsenecek bir oran değil. Ayda sadece buzdolabı 30 lira elektrik yakıyorsa 10 liraya düşer. Diğer kullanılan aletlerde de aynı uygulamaya gidilire evlerde yüzde elli tasarruf sağlanabilir’’ dedi.
Buzdolabı Bu İşin Lokomotifi
Şenel, buzdolabının yaz kış durmadan çalışması ile diğer elektrikli ev eşyalarına göre lokomotif görevi gördüğünü ve bu konuda bilinci olunması gerektiğini söyledi. Buzdolabının değiştirilmesi durumunda teşvik olup olmayacağını soranlara Şenel, ‘’ Teşvik zaten kendi içinde, buzdolabını değiştirdiğinizde 1 yıl içerisinde kendi kendini amorti ediyor. Yoksa ekstra bir teşvik söz konusu değil. Biz sadece değiştirmeye A++ olan makinelere geçmelerini teşvik ediyoruz’ ’dedi.