MENA bölgesinin en büyük biyoteknolojik ilaç firması olma özelliğini gösteren CinnaGen 2017 yılında Türkiye’ye fabrika kuracak. Tekirdağ’a kurulacak olan fabrika üretim, AR- GE ve ihracat merkezi olarak kullanılacak. Türkiye’de ilaç sektörüne katılacak olan CinnaGen, yerel ve bölgesel pazarlara Türkiye’deki yatırımı ile ulaşmayı planlıyor.
Merkezi İran’da bulunan ve biyofarmasotik ilaç üreten firma, Türkiye’de kuracağı fabrika ile sadece üretim ağını genişletmekle kalmayıp, yüksek teknolojisini de Türkiye’ye taşıyacaktır. CinnaGen’in kuracağı fabrika sayesinde Türkiye’nin cari açığının azalması, ihraç edilmek zorunda olunan kimi ilaçların temininin kolaylaşmasıyla birlikte, söz konusu ilaçların kamuya maliyeti de azalacaktır.
İhracata Büyük Katkı!
CinnaGen’in ülke ekonomisine yüksek miktarlarda katkısı olacağı düşünülüyor. Yapılan bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan CinnaGen Kurucu Ortağı ve CEO’su Ferhat Farşi, CinnaGen’in üreteceği ilaçların şu an Türkiye’nin ithal ettiğini ve 1 milyar dolar civarında devletin para harcadığını söylemekte ve CinnaGen’in bu yatırımının Türk ilaç sektörüne teknolojik ürünlerin girmesi açısından önem arz ettiğini belirtmektedir.
Biyoteknolojik ilaç üretmek için yüksek teknolojiye ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Ferhat Farşi, biyoteknolojik ilaçların kimyasal ilaçlara göre fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’de üretilecek ilaçlar için özellikle MENA bölgesinde, Avrupa’da ve Kuzey Afrika’da ihracat alanı yaratmayı ümit ettiğini dile getiren Farşi, bu gerçekleştiği takdirde yıllık 15 milyar doları aşkın ihracat hacmine sahip olunacağını söyledi.
Biyoteknolojik yatırımda insan gücünün ön planda olduğunu söyleyen Farşi, biyoteknolojinin diğer yatırımlara göre farklı bir yatırım olduğunu dile getirdi. Ferhat Farşi Türk ilaç sektörünün kimyasal ilaç sanayiinde gelişmiş olduğunu belirtirken, biyoteknolojik ilaç üretiminde dışa bağlı bir ülke olduğunu söyledi. Farşi, bu alanda yatırımlar bulunduğunu ve atılan adımların çok yeni olduğu söyledi.
İnsan kaynağımız var diyen Ferhat Farşi bu kaynağı Türkiye’ye getirmek istediklerini dile getirdi. Bunun yanı sıra teknik personel eğitmek istediklerini belirterek bu konu ile ilgili Türkiye’deki üniversitelerle işbirliği içerisinde olunabileceğini bildirdi. Farşi ürerim sürecinin başlaması ile öncelikle 100 kişilik bir istihdam ile başlayacaklarını dile getirdi.