Ana SayfaSigortaOtomatik BES’ten Caymalı mı? Bankacılar Neden Cayıyor?

Otomatik BES’ten Caymalı mı? Bankacılar Neden Cayıyor?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

1 Ocak 2017 tarihinden itibaren ülkemizde yürürlüğe giren otomatik BES’ten ilk 2 ay içerisinde cayma hakkı bulunuyor. Yıl başından bu yana aradan geçen 17 günlük sürede otomatik BES’ten yaklaşık 40 bin kişinin cayma hakkını kullandığı kaydedildi. İlginç olan ise cayma hakkını kullananların yarısından fazlasının banka çalışanları olması. Lakin bunun mantıklı bir gerekçesi var.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yasa ile 2017 yılından itibaren BES’in otomatik hale gelmesi kanunlaştırılmıştı. 45 yaşın altında olan bütün çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik olarak üye yapılması kararı alındı. Bununla birlikte bahse konu çalışanların sistemden arzu etmeleri halinde 2 ay içerisinde cayabilecekleri de kanunun içerisine eklendi.

Bankacılar Neden Cayıyor?

Otomatik BES büyük tartışmalara neden olsa da, tasarruf oranları OECD ülkeleri arasında gayet düşük kalan ülkemiz için gerekli bir çalışma olduğu su götürmez bir gerçek. Ayrıca devlet, otomatik BES’ten cayma hakkını kullanmayanlara seyyanen bin Türk Lirası katkı yapıyor. Ayrıca emekli olana kadar sistemde kalan çalışan, birikimlerine ekstra yüzde 25 daha devlet katkısı alıyor.

Otomatik BES’in devreye girmesinden bu yana geçen 17 günlük sürenin bilançosu açıklandığında sistemden cayanların kahir ekseriyetinin bankacılar olduğu görüldü. Bu durum, otomatik BES’in tasarruf ve yatırım aracı olarak mantıklı olup olmadığı sorularını akla getirdi. Oysa bankacıların otomatik BES’ten caymalarının sebebi, banka çalışanlarının BES yaptırmaları halinde bankaların zaten çalışanlarına ekstra katkı vermesi.

İşveren katkısından olmak istemeyen ve BES’te devlet katkısının yanında işveren katkısından da faydalanmaya devam etmek isteyen bankacılar otomatik BES’ten cayma hakkını kullandılar. Diğer sektörlerde çalışan vatandaş için ise maalesef böyle bir işveren katkısı yok. Bununla birlikte devlet katkılı olarak birikim yapmanın önemli bir avantaj olduğunu belirten uzmanlar, otomatik BES’ten çıkılmaması (cayılmaması) gerektiğini vurguluyorlar. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.