Bankalararası Para Piyasası
Söz konusu kurumsal fon temini olduğu zaman karşımıza para piyasaları ve sermaye piyasaları terimi çıkar. Sermaye piyasaları 1 yıldan fazla olan fon arz ve talebinin olduğu piyasalardır. Para piyasaları ise kurumların vadesi 1 yıldan az yani kısa vadeli fon teminini karşıladığı ve atıl fonlarını değerlendirdiği piyasalardır.
Ülkemizde 3 tane para piyasası mevcuttur. Ülkemizdeki para piyasaları TCMB Para Piyasası, Takasbank Para Piyasası ve Bankalararası Para Piyasası’dır. Bankalararası Para Piyasası TCMB Para Piyasası’nın alternatifi durumundadır. Bankalar, TCMB Para Piyasası dışında Bankalararası Para Piyasası’ndan fon temin edebiliyor ve atıl fonlarını değerlendirebiliyor.
Bankalararası Para Piyasası 2 Nisan 1986 yılında Türkiye Merkez Bankası örgütlemesi ile faaliyete başlamıştır. Bankalararası Para Piyasası’nda bankalar fon arz ve talebi için TCMB aracılığıyla ile ilişkiye geçmektedir. Bankalararası Para Piyasası işlemleri hazine bonosu teminatı ile yapılmaktadır.
Piyasa katılımcıları borçlanma limitinin dolması, teminat yetersizliği gibi nedenlerden dolayı TCMB Para Piyasası’ndan borçlanamayabilir. Bu gibi durumlarda piyasa katılımcıları Bankalararası Para Piyasaları aracılığı ile fon temin edebilir. Bankalararası Para Piyasaları TCMB dışında bankaların fon talep ve arzlarının karşılaştığı para piyasasıdır.
Bankalar atıl fonlarını değerlendirdiği ve fon temin ettiği Bankalararası Para Piyasası’nda teminat olarak genelde Hazine Bonosu kullanılır. Piyasada fon arz ve talep işlemleri güvence amaçlı Hazine Bonosu teminatı ile yapılır.
Bankalararası Para Piyasası Merkez Bankası müdahalelerine açıktır. Merkez Bankası piyasa müdahaleleri ve izlediği para politikasına göre Bankalararası Para Piyasası borçlanma limitlerine müdahale edebilir.