Federal Rezerv Sistemi Nedir?
FED küresel bazda en çok takip edilen merkez bankaları arasında yer alıyor. Özellikle FED’in aldığı kararlar rezerv para niteliği taşıyan Dolar’ı etkilediği için FED toplantıları ve kararları tüm dünya tarafından takip ediliyor. Ayrıca FED kararları ve toplantılarının küresel ekonomi üzerindeki ektisi diğer merkez bankası kararlarına göre daha fazla olduğu söylenebilir.
FED 23 Aralık 1913’te kurulan Washington merkezli ABD merkez bankasıdır. FED’in Türkçe açılımı Federal Rezerv Sistemi’dir. Şu anda FED başkanlığını Jonathan Yellen yürütmektedir. FED ABD’nin gelişmesine paralel bir şekilde gelişmiş ve küresel bazda bir merkez bankası olmayı başarmıştır.
FED kurulduğu ilk zamanlarda çoğu merkez bankasında olduğu gibi yetki bakımından dar bir çalışma yürütürken zamanla yetkileri genişlemiş ve sorumlulukları artmıştır. FED ilk kurulduğu zamanlarda tarım sektörüne kredi düzenleme görevini üstlenmiştir.
FED diğer merkez bankaları gibi 1980 yılında küresel bazda gerçekleşen yüksek enflasyon olayından sonra amaç, araç ve idari olarak bağımsızlık kazanmıştır. FED’in ve diğer merkez bankalarının asli görevi fiyat istikrarını sağlamaktır.
FED’in Görevleri
- Asli görevi fiyat ve ekonomik istikrarı sağlamaktır.
- Ülkedeki bankaları denetler ve düzenler.
- Para emisyonunu sağlar.
- Piyasadaki likidite miktarını belirleyen mercidir.
- Bankalara kısa vadeli borç verir.
- Bankalar arası fon aktarımını sağlar.
FED’in Piyasalara Etkisi
FED dünya ekonomisi baş aktörü olan ABD’nin merkez bankası olması ile birlikte rezerv para niteliği taşıyan Dolar’ın değerini belirleyici merci olduğu için aldığı kararlar tüm dünyayı etkiliyor. Özelikle ülkelerin dış ticarette Dolar kullanması ve petrol gibi çağın önemli enerji kaynağının Dolar ile alınıp satılması nedeniyle FED kararları küresel piyasaları yakından ilgilendiriyor.