1990’lı yıllarda soğana kırmızı altın deniliyordu. Para etmediği dönemlerde ise dere yataklarına dökülen soğanlar ile artık biyogaz üretimi sağlanacak. Piyasalarda kimi zaman kilosu 1 TL’ye satılan soğan, biyogaz üretim fabrikası sayesinde çiftçilerin yüzlerini güldürecek.
Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinde yapılacak fabrikanın özel bir firma tarafından inşa edilip faaliyet göstereceği belirtildi. 27 Milyon Euro‘luk bir yatırımla yeni biyogaz üretim santralinin temeli atılmış oldu.
Soğan İle Elektrik Üretilecek
Suluova belediye başkanı Fatih Üçok yaptığı açıklamada, çiftçilerin yılda ortalama 100 Bin ton soğan üretimi yaptığını açıkladı. Çiftçilerin, depolarda bekleyen ya da çürüyen soğanları attıklarını söyledi ve artık atılan bu soğanlar ile biyoenerji ve biyogaz elde edeceklerini bunuda elektrik enerjisinde kullanacaklarını açıkladı.
Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, çiftçilerin bu santral için oldukça mutlu olduklarını ve kendisini telefonla arayarak bilgi istediklerini söyledi. Bölgede besi hayvancılığı yapıldığı için hayvan atığının bulunduğu, silajlık mısır ve şeker pancarı atıklarını da biyogaz üretimi için kullanacaklarını açıkladı.” Böylece hem çiftçilerin yüzü gülecek, hem de çürüyerek ırmaklara, dere kenarlarına atılan soğanları değerlendirilerek biyogaz üretimi sağlanacak, üretilen gazdan da enerji elde edilecek. Ayrıca geri dönüşüm sağlanmış olacak ve hem elektrik enerjisi üretilecek, hem de ülkenin gelişimine katkı sağlanmış olacak.” açıklamalarını yaptı.
Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, 1990’lı yıllarda çiftçilerin soğanı 1 Dolara sattığını anlattı. O zamanlarda soğan iyi para ettiğini belirten Üçok, “Soğan bir zamanlar yöremizde kırmızı altın olarak anılıyordu.” şeklinde konuştu. Soğanla ile ilgili ilginç bir benzetme de yapan Üçok, “Soğanı piyango, loto gibi görebilirsiniz, çiftçiler soğanı dökse dahi soğan üretiminden vazgeçmemektedir” dedi.