Yapı İşleri Denetim Müdürlüğü tarafından başlatılan projede numune sahtekarlığını önlemek adına numune alınan betonun içerisine çip yerleştirilecek ve bu şekilde laboratuvara gelecek numunenin değiştirilmeyeceği ve bu sayede numune sahtekarlığında bulunamayacakları biliniyor. Yapılan habere göre teknolojik çip sayesinde hem numune sahtekarlığının önüne geçilecek hem de depreme dayanıklı binaların yapılmasını sağlanacak. Toplamda uygulama 81 İli kapsayacağı bilinirken Karaman, Afyon ve Düzce’de Pilot uygulamasına başlatıldığı biliniyor.
Betonun İçindeki Çip Ankara’dan İzlenecek
Şantiyeden alınan betonun içine çip takılacak böylelikle binanın hangi şamada ne tarz çimento ve yapı malzemesi döküldüğü laboratuvara gelmeden değiştirilemeyecek. Ve bu alınan numune mobil cihaz ile okutulup yazılım sistemine kayıt edilecek. Çipli betonun tüm analizleri ise Ankara’dan çevrimiçi olarak izlenilebilecektir.
Cezalar E-Devlette Görülecek
Ev sahipleri bu uygulama ile birlikte alacakların evin tüm ayrıntılı bilgilerini görebilecekler. Bina yapım aşamasında iken, ne kadar beton kullanılmış, ne kadar beton veya farklı bir malzemede eksiklik bulunduğundan dolayı ceza yemiş mi, hangi senede hangi zamanda inşaata başlanmış tüm bilgileri ayrıntılı olarak E-devlet üzerinden görebilecek.
Yeni Sistemle İnşaatların Kalitesini Artıracak
Bakanlık yetkililerinden yapılan açıklamaya göre “Çip sistemi sayesinde müteahhidin kalitesini ise tüm ev sahipleri E-devlet üzerinden görmesine imkan sağlayacaktır.” dedi. Ayrıca bu sayede ev sahiplerinin akıllarında kalan inşaat ile ilgili tüm bilgileri öğrenecek, depreme dayanıklı, ceza yememiş, herhangi bir malzeme eksikliği bulunmayan binalar daha çok tercih edileceğinden dolayı, bu sistem ile yeni yapılacak yapılar daha kaliteli olacaktır, açıklamasında bulunuldu.