E-Haciz
Kişilerin borçlarını ödememesi nedeniyle borçluya ait mal ve haklar haczedilebiliyor. Genel olarak haciz işlemi haciz memurları tarafından reel bir işlem olarak yapılıyordu. Fakat teknolojinin gelişmesi ile ve kurum hizmetlerinin otomasyonunun sağlaması ile birlikte kesin haciz, geçici haciz, ihtiyati haciz gibi haciz türlerine e-haciz de eklendi.
Elektronik haciz uygulaması 6183 sayılı yasanın 62. Maddesinde bulunan hükümlere dayanılarak borçlunun banka hesaplarına uygulanan bir haciz yöntemidir. E-Haciz uygulaması kişinin tüm banka hesaplarına uygulanır. E-Haciz uygulanan kişi banka hesaplarına bloke konulduğu için haciz kalkana kadar banka hesaplarını kullanamaz.
E-Haciz Uygulama Yöntemleri
E-Haciz uygulanmadan önce borçluya ödeme emri gönderilir. Yasal olarak ödeme emri tebliğ edilen kişi yedi gün içinde mal beyanında bulunması gerekir. Borç inkâr edilmezse veya borç ödenmezse ödeme emri kesinleşir ve vergi dairesi borçlu kişinin unvanı, adı soyadı, kamu borcunun türü, tutarı, yılı, vadesi gibi bilgileri içeren listeyi elektronik ortamdan Vergi Dairesi Başkanlığı’na gönderir.
Vergi Dairesi Başkanlığı söz konusu listeyi elektronik ortamdan Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Müdürlüğü’ne gönderir. Söz konusu liste Tahsilat Müdürlüğü’nden Türkiye’deki bankaların genel müdürlüklerine gönderir ve listede yer alan borçlunun banka hesapları haczedilir.
E-Hacizden Kurtulma Yolları
Ödeme emri tebliğ edilmeden e-haciz uygulanamaz. Ödeme emri tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde borçlu borcunu ödemesi halinde e-haciz uygulanmaz. Ödeme tebliğinden sonra hata veya yanılma olduğuna dair itiraz edilebilir ve e-haciz kaldırılabilir. Ayrıca taksitlendirme yaptırılabilir. Fakat taksitlendirme ile gayrimenkul ve araçlardaki hacizler kalkmaz sadece banka hesaplarında ki haciz kalkar.