Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan Ordu’nun yöresel tatlarından cevizli helvaya patent alma çalışmaları başlatıldı. Ordu’nun sadece belirli yerlerinde üretimi yapılan helvaya rağbet her geçen gün artıyor.
Helvaya Yurtdışından da Talep Oluyor
Ordu’nun Altınordu ilçesinde cevizli helva üretimi yapan Hacı Gürdal, ‘’ Helvanın içerisinde bulunan meyan kökü ve ceviz sağlık açısından çok önemli, kış aylarında bu helvanın tüketimi diğer aylara göre daha yoğun oluyor. Sağlığa faydalı olduğu için uzmanlar tarafından da öneriliyor. Bu mesleği 42 yıl önce babamdan aldım, devam ettiriyorum. Helvanın en önemli özelliği kışın sıcak tutuyor olması, bu yüzden kışın daha çok rağbet görüyor. Eskiden dedelerimiz ekmeğin içerisine koyarak bile yiyorlardı. Şimdi yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da sipariş alıyoruz’’ dedi.
Kışın Sıcak Tutuyor
Helvanın faydalarından söz eden Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, ceviz ve meyan kökünün buluştuğu başka bir lezzet tanımadığının altını çizerken, ‘’ Cevizli helva Ordu’nun klasik bir lezzeti, içinde meyan kökü, şeker ve bol miktarda da ceviz bulunuyor. Ürün B ve E vitamini deposu olmakla birlikte aynı zamanda insanı tok tutar, vücut ısısını korur, mide rahatsızlıklarına iyi gelir, karaciğer dostu bir lezzettir. Zaten meyan kökü astımda çok etkili bir bitki, ceviz protein yönünden zengin, bunların ikisi birleşince bir vitamin deposu oluyor. Özellikle emziren kadınlar genelde bu helvayı tüketir. Ürün protein yönünden zengin olduğu için kış aylarında oldukça sıcak tutar’’ dedi.