Faiz Getirisi Olan Mevduatlar!
Hane halkı gelirinin harcamalarından artan kısmını yani tasarruflarıyla çeşitli yatırımlarda bulunuyor. Hane halkının tasarruflarını değerlendirme yöntemleri arasında bankaların faiz getirisi olan mevduatlarına para yatırmak da yer alıyor. Tüketici faiz getirisi olan mevduatlara yatırım yaparak en azından birikiminin enflasyon karşısında erimesini karşı önlem alıyor.
Faiz getiri olan mevduat denilince akla herkesin vadeli mevduat hesabı geliyor. Fakat bankaların faiz getiri olan farklı mevduat hesapları da bulunuyor. Faiz getirisi olan mevduatlar kısaca vadeli mevduat hesabı, ihbarlı mevduat hesabı ve birikimli mevduat hesabı olarak sayılabilir.
Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?
Vadeli mevduat hesabı belli bir süre dolmadan para çekilemeyen, vade boyunca faiz geliri elde edilebilen mevduat türüdür. Vadeli mevduat hesabının vade süresi en az 1 aydır. Vadeli hesaba 1 yıl ve daha fazla vade ile para yatırılabilir. Vadeli hesapta vade dolmadan para çekilmesi halinde bankalar faiz indirimine gidebilir veya faiz geliri iptal olabilir.
İhbarlı Mevduat Hesabı Nedir?
İhbarlı mevduat hesabında vade bulunmaması ile birlikte hesaptan para çekmeden önce bankaya bildirmek gerekiyor. İhbarlı mevduat hesabında para çekilmeden 7 gün önce bankaya yazılı bir şekilde bildirilmesi gerekiyor. İhbarlı mevduat hesabında vade seçeneği bulunmamasına rağmen faiz getirisi bulunuyor.
Birikimli Mevduat Hesabı Nedir?
Birikimli mevduat hesabı asgari 5 yıl vadeli olan 3 aylık veya aylık periyotlarla para yatırılan mevduat türüdür. Birikimli mevduat hesabı TL, Euro ve Dolar cinsinden açılabiliyor. Birikimli mevduat hesabı kapsamında tasarruf sahibi faiz geliri elde ediyor