Hesap İşletim Ücreti
Hesap işletim ücreti 2002 yılında hayatımıza giren ve bankalar tarafından vadesiz hesaplardan kâğıt, işlem vb. masraflar dayanak gösterilerek yılın belli zamanlarında alınan ücretlerdir. Bankadan bankaya değişmekle birlikte hesap işletim ücreti 3 veya 4 aylık periyotlar halinde kesilmektedir. Bununla beraber hesap işletim ücreti adı altında kesilen aidatların sabit bir miktarı yoktur. Bankadan bankaya değişiklik göstermektedir.
Hesap İşletim Ücreti Yasal Mı?
Hesap işletim ücretinin yasallığı tartışmalı bir konudur. Bu konunun muhatabı olan Tüketici Hakem Heyetleri ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) arasında ikilik vardır. Tüketici Hakem Heyetleri hesap işletim ücretinin yasal olmadığını savunurken TBB ise hesap işletim ücretinin yasal olduğunu savunmaktadır. Fakat hesap işletim ücretinin yasallığı konusundaki bankaların asıl dayanağı usullere uygun düzenlenmiş ve imzalanmış bankacılık sözleşmeleridir. Daha öz anlatmak gerekirse vadesiz hesap açarken imzaladığınız sözleşmeler hesap işletim ücretini yasal kılmaktadır.
Hesap İşletim Ücreti Hangi Koşullarda Alınmaz?
Hesap işletim ücretinin kimlerden alınıp kimlerden alınmayacağı genel geçer bir konu değildir. Bankalar arasında farklılık göstermektedir. Fakat biz yine de genel olarak bahsetmeyi yararlı görüyoruz. Bankalar genel olarak öğrencilerden hesap işlerim ücreti almamaktadır. Aynı zamanda bankalar hesaplarından otomatik ödeme talimatı verenlerden, maşını ilgili hesaptan alanlardan, bankanın sigorta veya bireysel emeklilik vb. hizmetlerinden yararlananlardan hesap işletim ücreti almamaktadır. Fakat tekrar yinelemekte fayda var bu şartlar bankadan bankaya değişmektedir.