Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek MÜSİAD toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, ‘’ Başımıza hangi felaket gelirse gelsin piyasa ekonomisi olduğumuzu bir kenara bırakamayız’’ dedi.
İhracat Yapanın Yanındayız
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek MÜSİAD toplantısındaki konuşmasının devamında, ‘’ Eğer cari açık varsa kur teminatı inandırıcı olmaz. Döviz rezervlerinin sınırlı olduğu ortamda kur garantisi vermek inandırıcı değil. Kur garantisi eğer yerine getirilebilecekse verilir’ ’dedi.
Konuşmasında genel bir değerlendirmede bulunan Şimşek, ‘’ Türkiye’de ve dünya da refah artmaya devam edecek, bence insanların durumu daha iyiye gidecek. Ülke ekonomisi büyük şoklara direnç gösterdi. Bu direnç temellerin sağlam olduğunu gösterir. Yaşanan olaylar göz önünde bulundurulduğunda bu büyüme rakamları hayal bile edilemez. 2007 sonrasında kapatma davası, küresel kriz, FETÖ’nün yargıyı ele geçirme planları, AB borç krizi, Gezi ayaklanması, 4 seçim, hain darbe girişimi, tüm bunlara rağmen 2008-2016 yılları arasında büyüme devam etti. 2017’ye terörün gölgesinde girildi ancak birlik ve beraberlik ruhu ile bu durum aşılacak. İktidar teröre karşı çok önemli, Türkiye’de güçlü bir hükümet var. Biz yatırım yapanın, ihracat yapanın bu ülke için çalışanın yanındayız. Şirketlerin yüzde 80’i ihracat yapmıyor. Hindistan 2050 yılında belki de 40 trilyon dolar ile dünyanın bir numarası olacak. Ancak Türkiye’nin oradaki firma sayısı çok az, iki elin parmaklarını geçmez’’ dedi.
Piyasa Ekonomisi Olduğumuzu Unutamayız
Şimşek konuşmasının devamında, ‘’ Başımıza ne gelirse gelsin piyasa ekonomisi olduğumuzun bilincinde olmamız gerekiyor.biz uluslararası normlara uygun bir politika çerçevesinde yolumuza devam etmek zorundayız. Kura dayalı ekonomik yapıdan uzaklaşamayız. Bu yüzden Avrupa Birliği ile entegrasyon çok önemli’’ dedi.
Şimşek, ‘’100 lira mevduata 140 lir kredi veriyoruz. Bu sistemde kalıcı bir şekilde faizlerin inebilmesi ve tasarrufların artması gerekiyor. Tasarruflar artmadan daha ucuzu finansmana erişim çok zor. Dışa bağımlılığı azaltmalıyız. Bu yüzden katma değerli üretim artmalı, kamu ve hane halkı tasarruf yapmalı’’dedi.