Geçtiğimiz yıl başında yapılan asgari ücret zammı ile bin 300 Türk Lirası’na çıkan, bu yıl ki yüzde 8 zamla da bin 404 Türk Lirası seviyesine yükselen asgari ücret, çalışma hayatındaki pek çok parametrenin maliyet hesabının da değişmesine neden oldu.
Asgari ücret zammı başta sosyal güvence primleri olmak üzere pek çok alanda ödenen ücretlerin yükselmesini de beraberinde getirdi. 2016 yılında 568 Türk Lirası olarak ödenen en düşük Bağ- Kur prim ücreti, yeni zammın ardından 613 Türk Lirası’na çıktı. Yeni zammın ardından en yüksek Bağ- Kur primi ise bin 600 Türk Lirası seviyesine yükseldi.
Asgari ücrette meydana gelen zammın ardından isteğe bağlı sigorta primi yatıranların ödediği ücretlerde yükseldi. Yeni zammın ardından SGK’ye emekli olabilmek için yatırılabilecek en düşük tutar 455 Türk Lirası’na yükseldi.
İşsizlik Maaşı da Arttı!
Hesaplanma sistemi asgari ücret üzerinden yapılan işsizlik maaşı da, asgari ücrete gelen zammın ardından artış gösterdi. Asgari ücrete gelen yüzde 8’lik zammın akabinde en düşük işsizlik maaşı 659 Türk Lirası’ndan 710 Türk Lirası’na yükseldi. İşsizlik maaşı kapsamında alınabilecek en yüksek ücret ise bin 318 Türk Lirası’ndan bin 421 Türk Lirası düzeyine geldi.
Asgari ücrette meydana gelen artış; doğum ve askerlik borçlanması için yatırılacak ücretlerin de artmasına neden oldu. Yeni zammın ardından 2017 yılında doğum veya askerlik borçlanması yapacak kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeyebileceği bir günlük tutar minimum 19 Türk Lirası seviyesine çıktı.
Asgari ücrette meydana gelen artış çalışanın yüzünü tam olarak güldürmezken, asgari ücrete bağlı şekilde hizmet ve tarife ödemeleri yapanların ise canını sıktı. Asgari ücretteki artışın piyasaya doğrudan etkisi olduğu ve bu etkinin 2017 yılının ilk çeyreği itibariyle görülmeye başlanacağı belirtiliyor.