Bankaların kazançları geçtiğimiz yıla oranla bu yıl yaklaşık yüzde 50 düzeyinde artış gösterdi. Yani bankaların karları yarı yarıya katlandı. Bu artış neticesinde; 2015 yılının ilk 11 aylık döneminde 23 milyar 900 milyon Türk Lirası seviyesinde olan bankaların toplam karı, bu yılın ilk 11 aylık döneminde 35 milyar Türk Lirası’na çıktı.
Ülkemiz bankacılık sektörü her geçen yıl büyümeye devam ediyor. Bankacılık sektörünün gelişmesi, karlılığının da artmasını sağlıyor. Pek çok yabancı finans kuruluşu ülkemiz bankacılık sektörünün gelişmesinden etkilenerek piyasaya dahil olmaya çalışıyor. Gerek ülkemizden banka satın alma yoluyla, gerek ülkemizde yeni banka kurma, gerekse ortaklık yoluyla yabancı sermaye ülkemiz bankacılık sektörüne dahil oluyor.
Toplam Varlıklar da Arttı!
Bankacılık sektörünün toplam varlıkları da geçen yıla nazaran artış gösterdi. 2015 yılının ilk 11 aylık döneminde 2 trilyon 350 milyar Türk Lirası meblağında toplam varlığa sahip olan bankalar; 2016 yılının Kasım ayı sonu itibariyle bu meblağı 2 trilyon 700 milyar Türk Lirası seviyesine yükseltti.
Bankacılık sektörünün varlıkları ve karlılığı artarken; kredi oranlarında da hatrı saylır seviyede yükselme gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl 1 trilyon Türk Lirası seviyesinde bulunan bankalardaki toplam krediler, bu yılın Kasım ayı sonu itibariyle 1 trilyon 700 trilyon Türk Lirası düzeyine çıktı.
Kredilerde meydana gelen artış, bir miktar takipteki kredi oranını da yükseltti. Geçtiğimiz yıl yüzde 3’ün altında olan takipteki kredilerin toplam kredilere oranı, bu yılın Kasım ayı sonu itibariyle, yüzde 3,24 düzeyine yükseldi. Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu bu yılın kasım ayı sonu itibariyle yüzde 15 düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde çekirdek sermaye rasyo oranı da yüzde 13 seviyesinde dengelendi. Bankacılık sektörünün 2017 yılında da büyümeye devam etmesi bekleniyor.