2016 yılı ekonomik açıdan oldukça zor bir yıl oldu. Rusya ile düzeltilmeye çalışılan ilişkiler henüz etkisini göstermedi, AB’ye yapılan ihracatta kayıplar yaşandı. Ancak bu yaşananların arasında İran %225 ihracat artış oranı ile Türkiye hazır giyim ihracatçısı için yükselen pazar haline geldi. İran’ın dışında, Endonezya, Azerbaycan, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kore gibi ülkelerde de olumlu gelişmeler yaşanıyor.
İçerde ve dışarda pek çok kayıp yaşansa da hazır giyim ihracatçısı bu süreçten kayıpsız çıkmayı başardı. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçısı bu yılı 17 milyar dolar ihracat ile kapatmak için hazırlanıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ocak-Kasım 2016 dönemi incelendiğinde ülkelere göre sektörel ihracat rakamı ile birinciliği %225, ihracat oranı ile İran alıyor. Geçmiş yıllara oranla büyük gelişme gösteren İran pazarı ivme gösteriyor.
Yılın İkinci Yarısında AB Ülkelerinden Yönümüzü Çevirdik
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘’ 2016 yılı Türkiye ekonomisi açısından zorlu bir yıldı ancak dünyada da durum pek farklı değildi.15 Temmuz’da yaşanan olayların sonrasında yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ziyaretleri ve siparişleri azaldı. Ekonomide güvensizlik oluşturdu. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 11 ay gibi bir sürede %0,5 artış gösterdi ve 15,6 milyar dolarlık ihracat performansına ulaştı. Bu sonuçlara baktığımızda 2016 yılını 17 milyar dolarlık ihracat ile kapatacağız. En büyük pazarımız olan Almanya ve İngiltere’de düşüş yaşadık. Polonya ve İspanya gibi ülkelerde bir artış meydana geliyordu ancak son aylarda bu ülkelerde de düşüş yaşandı. AB ülkeleri ile ihracat oranlarımızda düşüş yaşanırken, İran, Suudi Arabistan, İsrail, Bulgaristan, ABD gibi ülkelerde 2016 yılında olumlu gelişimler kaydedildi’’ dedi.
İç Pazar’daki %8 Büyüme Dış Pazar’a Yönlendiriyor
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat yaptığı açıklamada, ‘’ Hazır giyim sektörü 2016’yı ihracatta geçen yılın üzerinde kapatacak. İç pazarda ise %8 büyüme ve 60 milyar TL hazır giyim harcaması yapılmış olacak’’ dedi.
Sektör konusunda açıklama yapan yetkililer iç pazardaki büyümenin %8 oranları kalması yüzünden markaların yurt dışı büyümeye odaklanmasını tavsiye ediyor.