BES Nedir?
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından düzenlenen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi kanunu ile 45 yaş altı kamu veya özel şirket çalışanı fark etmeksizin BES zorunlu hale getirildi. Zorunlu BES düzenlemesi Resmi Gazete’ de yayınlanarak yasalaştı ve 1 Ocak 2017’de yürürlüğe giriyor.
Açılımı Bireysel Emeklilik Sistemi olan BES’in zorunlu hale gelmesi ile iç tasarrufların attırılması amaçlanıyor. Bunun yanında emekli olanların hayat standartlarını ve refah seviyelerini korumak da isteniyor. BES normal emekliliğin tamamlayıcısı olarak düşünülüyor.
Zorunlu BES Kimleri Kapsıyor?
Düzenlenen kanun ile birlikte 45 yaş altı özel sektörde çalışanlar ve kamuda çalışanlar zorunlu BES kapsamında yer alıyorlar. 45 yaşını doldurmamış çalışanlar işverenin düzenlediği emeklilik sözleşmesi ile emeklilik planına dâhil oluyorlar.
Bireysel Emeklilik Sistemi Zorunlu Mu?
Yapılan düzenlemelere göre kişilere cayma hakkı tanındığı için Bireysel Emeklilik Sistemi’nin zorunlu olduğu söylenemez. Fakat cayma hakkında kanun tarafından düzenlenmiştir. Çalışan emeklilik planı kendisine bildirildiği günden itibaren 2 ay içeresinde cayma hakkını kullanabiliyor. Çalışanın cayması durumdan parası iade ediliyor ve yatırım geliri kazanılmışsa elde edilen gelir de kişiye iade ediliyor. Bu işlemler yaklaşık 10 işgünü içerisinde gerçekleşiyor.
BES Devlet Katkısı Ne Kadar?
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dâhil olmuş kişiler her ay yatırdıkları paranın %25’i kadar devlet desteğinden yararlanabilecekler. Bunun yanında kesin olmamakla beraber zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dâhil olanlar ilk katılım tutarı olarak 1.000 TL devlet katkısında yararlanabilirler.
Bireysel Emeklilik Sistemine Ne Kadar Para Yatırmak Gerekiyor?
BES kapsamında çalışanların hesabından kesilecek para miktarı tam olarak belli değil. Fakat sisteme dâhil olan kişilerden her ay 50 TL ile 100 TL arasında bir para kesintisi olması bekleniyor. Bu kesilen paralar kişi adına açılmış bireysel hesaplara yatırılarak emeklilik fonlarında değerlendirilecek.