Kredi Kaynak Destekleme Fonu Nedir?
KKDF 12 Mayıs 1988 yılında Merkez Bankası bünyesinden kredi fonlamasını ve yatırımları yönlendirmek amacıyla kurulmuştur. KKDF’nin açılımı Kredi Kaynak Destekleme Fonu’dur. Kredi Kaynak Destekleme Fonu kredi kullanılması halinde söz konusu olur ve bankalar aracılığıyla tüketicinden tahsil edilir. KKDF tahsilinden bankalar çıkar elde etmez tahsil edilen tutarı devlete öder.
KKDF faiz ve anapara kur farkı üzerinden belli bir oran üzerinden tahsil edilir. Yani KKDF vergisini doğuran faizdir ve KKDF oranı faize eklenerek bankalar tarafından faiz ve anapara ödemeleri ile birlikte tahsil edilir.
Kredi Kaynak Destekleme Fonu sadece kredi kullanımı durumunda ortaya çıkmaz. İthalat yapan firmalar aydıkları emtiaları vadeli almaları durumunda KKDF vergisi ödemesi gerekir.
KKDF Oranı Ne Kadar?
2010 yılında yapılan 27743 sayılı düzenleme ile KKDF oranı %10’dan %15’e yükseltildi. Taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi Kredi Kaynak Destekleme Fonu oranı %15’dir. Ticari kredilere ve vadeli emtiaya ithal eden şirketlere KKDF %3 oranında uygulanır.
KKDF oranı kredi faiz oranına eklenilerek kullanılır. Örneğin 0,99 faizli kredinin faiz oranına %15 yani 0,15 eklenir. Oluşan sonuç ile kredinin aylık taksitleri ve toplam ödeme tutarı hesaplanır.
KKDF Geri Alınabilir Mi?
KKDF oranı 28.10.2010 tarihinde yeniden düzenlenmiştir ve KKDF oranı %15’e çıkarılmıştır. Maliye Bakanlığı Bankalar Birliği’ne gönderdiği yazı ile kredinin kullanım zamanı düzenlemeden önce veya sonra fak etmeksizin yeni KKDF oranının tüm tahakkuk ettirilecek faizler için uygulanmasını istemiştir.
Tüketici tarafından bu duruma itiraz edilmesi sonunca Maliye Bakanlığı tüketici lehine yeni bir genelge yayınladı. Yayınlanan genelgeye göre düzenlemeden önce kullanılan kredilere geriye dönük tahakkuk ettirilen %15’lik KKDF oranın geri ödemesi yapılacağı duyuruldu. Yani 31 Ekim 2010 tarihinden önce kullanılan kredilelere %15 KKDF oranı uygulanmışsa bankalara itiraz edilerek geri alınabilir.