Ana SayfaEkonomi2017 Arabuluculuk Ücretleri Açıklandı

2017 Arabuluculuk Ücretleri Açıklandı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Resmî gazetenin mükerrer sayısında ‘’2017 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi” yayınlandı. Yayınlanan bilgiye göre, arabulucu ile uyuşmazlığın tarafları arasında geçerli bir ücret sözleşmesi yapılmadığı taktirde ya da ücret konusunda net bir anlaşmaya varılamazsa tarifedeki hükümler uygulanacak.

400 bine yakın dosyanın çözülmesi bekleniyor

Resmî gazetede yayınlanan tarifelerin 2017 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor. 2017 yılı için öngörülen arabulucu sayısı 13 bin civarındayken, bu sayede 400 bine yakın iş dosyasının arabuluculuk yöntemi ile çözülmesi bekleniyor.

Başvurular nasıl yapılabilir?

İş uyuşmazlığı yaşayan kişiler için kolaylaştırıcı bir çözüm olan arabuluculuk yöntemine başvurmak için, iş uyuşmazlığı sorunu yaşayan iş veren ya da çalışan, işin yapıldığı bölgedeki arabuluculuk bürosuna başvurarak işlemleri başlatabilecek. Eğer bulunulan bölgede arabuluculuk bürosu kurulmadıysa adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından görevlendirilen sulh mahkemesi yazı işlerine başvurulması gerekiyor. Uzlaşma sorunu yaşayan taraflar, kendilerine sunulan komisyonlarda hazır bulunan listelerden bir arabulucu üzerinde anlaşmaya varabilirler.

2017 yılı ücret tarifesi

Uygulanacak fiyat tarifesi başvuranların uyuşmazlık alanlarına göre farklılık gösteriyor.

  • Eğer işçi işveren ve tüketici uyuşmazlığı yaşanıyorsa arabulucuya taraf başına saatlik ücret olarak 120 lira ödenmesi gerekiyor. Bu ücret ilk 3 saat için geçerli takip eden her saat için 90 lira ücret ödenecek.
  • Eğer uyuşmazlık ticari alanda yaşanıyorsa, arabulucuya taraf başına saatlik 240 lira ödenmesi gerekiyor. İlk 3 saatin devamında talep edilen ücret saat başına 180 lira.
  • Ticari uyuşmazlıkta tarafların tümü sermaye şirketiyse taraflar saat başına 290 lira ödeyecek, 3 saatten sonra ise saat başına 220 lira ücret talep ediliyor.
  • Diğer tüm uyuşmazlıkta taraflar ilk 3 saate kadar saat başı 150 TL, takip eden her saat için de 110 lira arabulucu ücreti ödemek zorunda kalacak.

Söz konusu tarifenin 01 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.