Amerika Birleşik Devletleri merkezli Uber şirketinin uygulaması dahilinde müşteriler bulundukları yere anında “taksi” çağırabiliyorlar. Uygulama kullanıcılara pek çok kolaylık getiriyor. Ülkemizde de uzun süredir kullanılmakta olan Uber’in, “korsan taksicilik” sınıfına giren işlemlerde bulunduğu iddiasıyla bir çok kez şikayet edilmesi üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü caydırıcı önlemler almaya başladı.
Uber uygulaması ile yolcu taşıyan araçların “yolcu taşıma ruhsatının” olmadığını ifade eden Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, Uber uygulaması ile çalışan taksilere “korsan taksicilik” cezası kesileceğini bildirdiler. Bu konuda Emniyet’in tüm illere talimat gönderdiği öğrenildi.
Uber uygulaması ile yolcu taşıyan araçları özellikle taksiciler sürekli olarak şikayet etmekte. Kendi işlerinin bu uygulama yüzünden neredeyse yarı yarıya düştüğünü belirten taksiciler, uygulamanın tamamen yasaklanmasını istiyor. Amerikalı şirket ise yasadışı bir iş yapmadığını belirterek uygulamasını kaldırmayacağını belirtiyor.
Dünyanın hemen her ülkesinde protesto edilen uygulama, piyasa taksicilerinin şikayetlerinin odağına yerleşmiş durumda. Müşteriler ise uygulamadan memnun. Zira bu sayede gidecekleri yere daha ucuza ulaşabildiklerini belirtiyorlar. Bununla birlikte taksiye ulaşımlarının da daha çabuk olduğunu vurguluyorlar.
Cezası Ne Kadar?
Müşteriler uygulamadan memnun olsa da Emniyet’in bu konudaki tavrı net ve tavrını da uygulamaya dönüştürmüş durumda. Uber uygulamasını korsan taksicilik kıstasına alan Emniyet Genel Müdürlüğü; araç sürücüsünün taşıtın sahibi olmaması durumunda yalnızca ceza kesiyor. Aracın ilk yakalanmasında 2 bin 532 Türk Lirası olarak tatbik edilen ceza, ikinci yakalamada ise 4 bin 220 Türk Lirası olarak uygulanıyor. Bununla birlikte yolcuyu taşıyan sürücü, aynı zamanda bahse konu aracın sahibi ise, aracın da 60 gün bağlanmasına karar veriliyor.
Cezalar sadece araca ve sürücüsüne de uygulanmıyor. Ayrıca araçta seyahat eden yolculara da 281’er Türk Lirası ceza uygulanıyor.