Ana SayfaEkonomiHalka Arz Ne Demek? Halka Arza Neden İhtiyaç Duyulur?

Halka Arz Ne Demek? Halka Arza Neden İhtiyaç Duyulur?

Halka Arz Ne Demek? Halka Arza Neden İhtiyaç Duyulur? Halka Arz Neden İstenir? Detaylar İçin...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Borsa, pek çoğumuz için adeta bilinmezlikler deryası. Şirketlerin işlem gördüğü borsayı ilk aşamasından başlamak üzere anlamaya çalışalım. Halka arz olan, yani borsa da işlem görmeye başlayan şirketler neden buna ihtiyaç duyar?

Sermaye Piyasası Kanunu’nda Halka Arz

Halka arz iki kelimeden müteşekkil olmakla birlikte pek çok olayı bünyesinde barındırmaktadır. Sermaye piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan halka çağrıda bulunulması bir “halka arz” fiilidir.

Aynı şekilde halkın bir anonim ortaklığa katılmaya veya kurucu olmaya davet edilmesi, hisse senetlerinin borsalar veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda devamlı işlem görmesi, halka açık anonim ortaklıkların sermaye artırımları dolayısıyla paylarının veya hisse senetlerinin satışı; Sermaye Piyasası Kanunu’nda “halka arz” olarak nitelendirilmiştir.

Halka Arz Neden İstenir?

Halka arz işleminin talep edilmesinde pek çok farklı neden mevcuttur. Şirketler açısından halka arzın istenmesinin sebepleri olarak, finansman sağlama amacını ilk sırada sayabiliriz. Halka arzın ilk ve en önemli nedeni budur. Şirketler hisseleri karşılığında piyasadan nakit toplamak isterler.

Bununla birlikte halka arz işlemi ile şirketler; diğer finansman kaynaklarına kolay erişim, kurumsallaşma, tanınma, itibar, sürdürülebilirlik gibi amaçlar güderler.

Halka arz işleminin şirketler açısından olduğu gibi, şirket ortakları açısından da pek çok avantajı mevcuttur. Şirket ortakları; şirketin değerinin belirlenmesi, şirketin önemli işlerinden zamanında haberdar olma, ortaklıktan daha kolay ayrılabilme gibi nedenlerden dolayı halka arz olmayı istemektedirler.

Halka arz işleminin gerçekleşmesi ile ortakların daha az sorumluluk ile aynı getiriyi elde etme gibi bir avantajları oluşacaktır. Ayrıca denetim görevlerinden de nispeten sıyrılmış olacaklardır. Bu sayede ortaklar gönül rahatlığı ile yatırımlarına devam etme şansına sahip olabileceklerdir. Zira denetim işlemleri zaten piyasa denetleyicileri tarafından gayet titiz şekilde yerine getirilecektir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.