Evlilik Kredisi Nakdi Bir Kredi Midir?
Düğün masrafları eşya, müzisyen, pasta, kameraman, gelinlik ve damatlık gibi fazla kalemli masraflardan oluşmasıyla ve büyük meblağlar tutması nedeniyle kişilere ağır geliyor. Bu kadar masraflı olan düğüne gençlerin birikimleri de yetmediği için evlenecek olanlar genelde ihtiyaç kredisi veya düğün kredisi kullanabiliyor.
Evlilik kredisi ne kadar ihtiyaç kredisine benzese de özellikleri bakımından farklıdır. İhtiyaç kredisi nakit bir kredi olma özelliği taşırken evlilik kredisi harcamalar üzerinden verilen bir kredidir. Dolayısıyla evlilik kredisi gayri nakdi bir kredi olma özelliği taşıyor.
Bir örnekle anlatmak gerekirse ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen kişi 2.000 TL kadar ihtiyaç kredisi kullanması halinde ve kredinin masrafları 700 TL tutması varsayımı altında ihtiyaç kredisi kullanan kişinin eline 1.300 TL para geçer. Fakat bu durum evlilik kredisinde mümkün değildir. Evlilik kredisi yapılan harcamaların faturası ile başvurulması halinde harcamalar kadar veya harcamaların bir kısmı kadar alınabilen bir kredi türüdür. Evlilik kredisi bu bakımdan taşıt kredisine benziyor.
Bu durumda zaten istediklerimizi alıp fatura edebilsek kredi kullanmayız diyebilirsiniz. Bankalar evlilik veya taşıt kredisi gibi gayri nakdi kredilerde normal fatura istemek yerine proforma fatura isterler. Proforma fatura teklif niteliği taşıyan bir fatura türüdür ve mali yükümlülük taşımaz. Haliyle satın alma yoluna gitmeden proforma fatura ile evlilik kredisine başvurabilirsiniz.
Evlilik Kredisi İçin Gerekli Belgeler
Evlilik kredisi alabilmek için nüfus cüzdanı veya dengi bir belge ile çalışma durumuna göre gelir belgesi ile ve evlilik harcamalarını belirten fatura ile evlilik kredisi veren bir bankaya başvurabilirsiniz.