Merkez Bankası Faiz Koridoru Politikası Nedir?
Merkez Bankaları bağlı oldukları ülkedeki finansal istikrarı ve ekonomik istikrarı sağlamak görevini üstlenmişlerdir. Merkez bankaları çeşitli politikalar üreterek ve bu politikaları uygulayarak cari açığa, döviz kuruna, enflasyona ve ülkedeki reel faiz oranına müdahale eder. MB döviz, enflasyon, cari açığa müdahale ederek bağlı oldukları ülkelerin fiyat ve ekonomik istikrarını sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlar.
Merkez Bankalarının finansal ve ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla kullandığı para politikaları arasında geleneksel olmayan para politikaları gurubunda yer alan faiz koridoru politikası da yer alır. Türkiye Merkez Bankası faiz koridoru politikasını etkin kullanan Merkez Bankaları arasında yer alıyor.
Faiz koridoru iktisadi tanımıyla Merkez Bankası’nın gecelik borç alma ve borç verme faiz oranı arasında yer alan kısım olarak tanımlamak mümkündür. MB’nin gecelik borç alma faizi bankaların elinde bulunan atıl likiditeleri Merkez Bankasına yatırması durumunda uygulanan faiz oranındır. Gecelik borç verme faizi ise MB’nin bankaları likidite ihtiyaçları nedeniyle fonlaması karşılığında uyguladığı faiz oranıdır.
Faiz Koridoru Ne İşe Yarar?
Merkez Bankası faiz koridoru ile ekonomiye müdahale etmeyi amaçlar. Faiz koridorunun en önemli etkisi piyasadaki reel faiz oranının sınırlarını çizmesidir. Bankalar MB’nin belirlediği faiz koridoru üst ve alt bandı arasında yer alan faiz oranları dışında kredi veya mevduat faizi belirlemezler. Bankalar Merkez Bankası’nın belirlediği gecelik borç alma faiz oranının altında bir faiz oranından piyasaya likidite vermeyeceği gibi gecelik borç verme faiz oranının üstünden de likidite temin etmekten kaçınacaktır.
MB faiz koridoru politikası ile piyasadaki reel faiz oranını belirleyerek döviz kuruna, enflasyona ve cari açığa hızlı ve toz kaldırmadan müdahale edebilir.