Hazine Müsteşarlığı her yıl sonunda, bir sonraki yılın Piyasa Yapıcı bankalarını deklare ediyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından Piyasa Yapıcı olarak uygun görülen bankalar bir yıl süre ile bu kapsamda değerlendiriliyor ve Piyasa Yapıcısı olmanın gereklerini ve sorumluluklarını yerine getiriyorlar.
Gelecek yılın (Ocak – Aralık 2017) Piyasa Yapıcı (PY) olarak faaliyet göstermesi uygun görülen bankalar Hazine Müsteşarlığı tarafından açıklandı. Bu sene Piyasa Yapıcılığa uygun görülen 13 banka kamuoyuna duyuruldu.
İşte O Bankalar!
Piyasa Yapıcılığı sisteminde yer alan veya sisteme yeni dahil olmak isteyen bankalar için; Ocak – Aralık 2017 dönemine ilişkin olarak belirlenmiş olan kriterler Hazine Müsteşarlığı’nın 14 Kasım 2016 tarihli Basın Duyurusu ile kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Hazine Müsteşarlığı bugün yaptığı yazılı açıklamada 2017 için PY bankaların; Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, Denizbank, ING Bank, HSBC Bank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Deutsche Bank olarak tayin edildiğini deklare etti.
Piyasa Yapıcılığı Ne Demek, Piyasa Yapıcı Banka Nasıl Belirlenir?
Piyasa Yapıcı Bankalar’ın temel görevi Hazine Müsteşarlığı’nın çıkardığı Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin (DIBS) belli bir oranını satın almaktır. Ayrıca Piyasa Yapıcı bankalar Hazine ve yatırımcılar için kesin alıcı ve kesi satıcı konumundadır.
Piyasa yapıcılara bu hizmetlerine karşılık Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine Müsteşarlığı tarafından belli avantajlar sağlanmaktadır. Mesela TCMB tarafından bankalara verilen gecelik borcun faizi diğer bankalar için daha yüksekken, piyasa yapıcı bankalar için bu oran belli düzeyde indirimlidir. Piyasa Yapıcılığı uygulaması çerçevesinde bankalara sağlanan haklar, getirilen yükümlülükler ve sorumluluklar; Hazine Müsteşarlığı tarafından “Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi” ile tayin edilmektedir. Bu sözleşmenin ilgili maddelerine uyan bankalar “Piyasa Yapıcı” statüsü alabilmektedir.