Hazine Müsteşarlığı yeni yılın ilk gününden itibaren geçerli olacak bireysel emeklilik sistemi ile ilgili açıklama yaptı.
Kamu ve özel sektör çalışanlarının otomatik olarak kaydedileceği Bireysel Emeklilik Sisteminin yanlış bilinen tarafarına Hazine Müsteşarlığı açıklık getirdi.
Hazine Müsteşarlığı yaptığı kapsamlı açıklamayla sisteme dahil olacak çalışanları bilgilendirdi. Sisteme girişin otomatik olarak gerçekleşmesi birçok kişinin kafasında soru işareti yaratmıştı.
1 Ocak 2017 tarihi itibariyle işverenler 45 yaş altındaki tüm çalışanlarını Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edecek. Katkı payı ödemelerinin çalışanlar tarafından ödenmesini öngören sisteme devlet katkı teşviği ise % 25 oranında belirlendi. Sistemden ayrılmak isteyen çalışanlar ise iki ay içerisinde cayma haklarını kullanarak Bireysel Emeklilik Sisteminden ayrılabilecek. Bu süre zarfından sistemden ayrılmayanlara ise 4632 sayılı kanun gereğince, 1.000 TL’lik devlet katkısı verilecek.
Hazine Müsteşarlığı’nın yaptığı açıklamada gerek kamu gerekse özel sektör işverenlerinin yükümlülükleriyle ilgili bilgilerde aktarıldı. Buna göre işverenler yetkili bir şirketle bireysel emeklilik sözleşmesi yapmak zorunda! İşverenler Hazine Müsteşarlığınca yetki verilmiş şirketlerden kendilerine en uygun şirketi seçmekte ise serbest bırakıldı. İlk aşamada toplam 18 emeklilik şirketiyle anlaşma yapan Müsteşarlık ilerleyen günlerde bunlara yenilerinin eklenebileceğinin de sinyalini verdi.
Anlaşmalı emeklilik şirketlerini incelemek isteyen işverenler www.egm.org.tr adresini kullanarak ilgili şirket isimlerine ve şirketlerin bilgilerine ulaşabilir.
Bireysel emeklilik sisteminde işverenlerin sorumlulukları arasında, çalışanlarından katkı payı tutarlarının kesilmesi ve ilgili şirkete aktarılması büyük önem taşıyan görevler arasında bulunuyor. İşverenler gerekli işlemleri zamanında yerine getirmezse, ekstra giderler ve para kayıplarını da karşılamak zorunda olacak.