Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması‘nı güncelleştirme konusunda çalışmalara başlayan Avrupa Birliği’ne üye ülkeler, anlaşmanın kapsamının genişletilmesi için tüm yetkiyi Avrupa Komisyonu’na devretti. Yapılacak olan değişiklik ile birlikte herhangi bir kısıtlama yaşanmadan AB’ye tarım, süt ve sanayi ürünlerinin ihraç edilmesi daha kolay hale gelmiş olacak.
Tarım ürünlerinin Avrupa Birliği pazarına girişinin sıkıntılı olması yüzünden yaşanan sorunların geride kalmasının beklendiği bu gelişme ile tarım ürünlerinin hemen hepsi pazara giriş yapabilecek ve Türkiye Avrupa Birliği’nin kamu ihalelerine katılma hakkına sahip olacak. Anlaşmanın kapsamının genişletilmesi ile Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler Türkiye’deki yatırım hacimlerini arttırabilecek ve ürünlerini AB pazarı ve 3’üncü ülkelere ihraç edebilecekler.
Türkiye 3’üncü Ülkeler Kapsamında
Yapılan anlaşmada AB’nin üçüncü ülkeler ile imzalayacağı serbest ticaret anlaşması Türkiye’yi de kapsıyor ve bu anlaşmanın kapsamı da oldukça dar. Birçok ürünün AB ülkelerine pazarlama ve satış işlemleri gerçekleştirilemiyor. Anlaşma için müzakerelerin 2 yıl sürmesi öngörülüyor. Anlaşma sonrasında Türkiye 10 yılda Avrupa Birliği ile arasındaki ticaret hacmini %50 arttırmayı planlıyor.