Dünyamız geçtiğimiz asırdan beri “enerji” savaşları veriyor. Geçtiğimiz yüzyıldan bu yana insanoğlunun en önemli gündem maddelerinden olan enerji kaynakları, gelecekte önemini artırarak devam ettireceğe benziyor. Bu konuda açıklama yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı; önümüzdeki 23 yıllık süreçte global çapta enerji verimliliğini artırmak amacıyla 23 trilyon dolarlık yatırım yapılacağının hesaplandığını söyledi.
İnsanoğlunu enerji alanında zorlu, zorlu olduğu kadar da fırsatlarla dolu bir geleceğin beklediğini belirten Güler Sabancı; 2040 yılına kadar küresel çapta mevcut fiyatlarla toplam 44 trilyon dolarlık enerji yatırımı yapılacağını belirtti.
Sadece Verimliliğe 23 Trilyon Dolarlık Yatırım!
Gelecek 23 yılda sadece enerji verimliliğinde iyileştirme için 23 trilyon dolarlık yatırım yapılacağını belirten Güler Sabancı, zorlu bir enerji geleceğinin, fırsatlarıyla birlikte bizleri beklediğini vurguladı.
Yakın ve orta vadede en yüksek ölçekli büyümenin yenilenebilir enerjiden geleceğinin görülebileceğini belirten Güler Sabancı; yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının yüzde 23’ten yüzde 37’ye çıkmasının beklendiğini açıkladı. Sanayide çok yaygın kullanılan elektrikli motorlarla ilgili yapılan bir örnek çalışmanın, doğru enerji verimliliği yatırımlarıyla enerji talebinin daha sağlıklı yönetilebileceğini söyleyen Güler Sabancı; enerji alanındaki teknolojik gelişmelerle birlikte, dünyanın geleceğinin yenilenebilir enerjide ve enerjiyi verimli kullanmakta olduğunun görüldüğünü ifade etti.
Tüketiciyi işin odağına alan yeni iş modelleri ve uygulamalar giderek daha fazla yaygınlık ve işlerlik kazanmak durumunda olduğunu belirten Güler Sabancı; liberalleşme adımlarını daha ileriye taşıyarak tüketicinin lehine bir enerji piyasasına daha fazla işlerlik kazandırmak gerektiğini ifade etti. Tüketici odaklı enerji piyasası oluşturmak için enerji piyasalarımızda düzenleyici çerçeveyi; piyasanın rekabetçiliğini, şeffaflığını tüketici lehine düzenlemek gerektiğini söyleyen Sabancı; enerji talep ve arzının yönetilebilir olması ve bunun için de tüketicinin odağa konulması gerektiğini ifade etti.