Kredi Kartı Başvurularını Bankalar Neden Reddeder?
Kredi kartı kullanımının ülke çapında her geçen gün çoğaldığını istatistik verilerine bakarak kolaylıkla söyleyebiliriz. Ödeme seçeneği olarak karşımıza çıkan kredi kartı özellikle sanal alışverişin çoğalmasıyla en çok kullanılan ödeme şekli oldu. Hal böyleyken kredi kartı başvurularının artması işten bile olmayan bir durum. Fakat bankalar kredi kartı başvurularını her zaman onaylamıyor.
Kredi kartı başvurusu aslında çok kolay bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Bankaya gelir belgesiyle gidip bir form doldurarak kolaylıkla kredi kartı sahibi olunabiliyor. Fakat kredi kartı başvurusunun kabulü ne yazık ki bu kadar kolay olmuyor. Kredi kartı başvurularının ret sebepleri arasında kredi notu düşüklüğü, borç yükünün ağır olması ve gelir durumu sayılabilir.
Kredi kartı başvurusu esnasında bankalar ilk önce kişilerin kredi notu ile ilgileniyor. Aslında çoğu bankacılık işlemini gerçekleştirmek için kredi notu önem taşıyor. Bankalar kredi notu düşük olan kişileri riskli gördükleri için kredi kartı vermeyebiliyorlar. Kredi kartı verseler dahi düşük limitli bir kart veriyorlar.
Bankalar kredi kartı vereceği kişilerin borç yükü ile de ilgileniyorlar. Çünkü borç yükü fazla olan tüketiciler hem borçlanma konusunda ihtiyatlı olmadığı için hem de borçlarını ödeyememe ihtimali olduğu için bankalar bu kişilere kredi kartı verme konusunda cimri davranabiliyorlar.
Hem son yasal düzenlemeler ile hem de bankaların gelir sahibi insanlarla çalışmak istedikleri için kredi kartı başvurularında gelir önem bir konuma sahip. Son zamanlarda yapılan düzenlemeler ile kredi kartı limiti kişilerin gelirine göre belirleniyor. Bunun yanında bankalar gelir sahibi olmayan müşterilerine kredi kartı verme konusuna pek sıcak bakmıyorlar.