Kredi Borcu En Geç Ne Zaman Ödenmelidir?
Toplumumuz son zamanlarda tüketim oranını arttırmış ve hatta tüketim toplumu haline gelmiştir. Tüketim toplumu haline gelmemiz akabinde fazla para harcanmasına sebep olduğu için kişiler cebinde olmayan paraları kredi kullanarak harcamaya başladı. Bu durum bir süre sonra ödenemeyen kredi borçlarına dönüştüğü ve kişiler bankalara karşı sorumlu hale geldiler.
Kredi borcunun ödenmemesi bankaların sık rastladığı bir durum haline gelmeye başladı. Bu durumlara alışık bankalar tecrübesiyle borçluya nasıl yaklaşacağını iyi bildiği için genel olarak ödenmeyen borcun süresine göre borçluya çeşitli yaptırımlar uygulamayı yoluna başvuruyor.
Bankalar 90 günü geçmeyen kredi borcu için borçluya fazla bir yatırım uygulamazlar. 90 günü geçmeyen borçlarda borçluya SMS veya e-posta yoluyla ulaşarak borçlarını ödemeleri için uyarıda bulunurlar. 90 gün içerisinde borcun ödenmesi halinde gecikme faizi tahsil ederler ve kişinin kredi notunu düşürürler.
Fakat borçlunun borç ödememe zamanı 90 günü geçmesi halinde bankalar tavırlarını sert bir şekilde değiştirirler. Eğer borçlu 90 gündür borcunu ödemezse bankalar kişiye borcunu ödemesi için son bir hafta mühlet verir ve borç yine ödenmezse bankalar yasal yollara başvurur. Bu durumda borçlu hakkında yasal takip başlar bunun akabinde ise icra, haczetme ve borçlunun maaşının bir kısmına el konulması gibi yaptırımlar uygulanır.
Sonuç olarak kredi borcunun zamanında ödenmesi önem arz etmektedir. Kredi borcu zamanında ödenmezse dahi en geç 90 gün içerisinde ödenmesi kişilerin lehine olacaktır. 90 günü geçen borç sonucunda borçlu hakkında yasal takip başlatılırken aynı zamanda da banka sicili bozulur ve kişinin bankacılık hizmetlerinden yararlanması kısıtlanır.