Faizler Düşerse Ödenen Kredinin Faiz Ödemeleri Değişir Mi?
Kredi faiz oranları sadece bankalarının inisiyatifinde olan bir konu değildir. Kredi faiz oranları bankalar dışında ekonomik faktörlerden ve devletin para politikalarından etkilenmektedir. Bu yüzden banka faizleri statik bir yapıdan çok dinamik ya da hareketli bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla kredi kullanmış bir kişinin kredisini öderken kredi faiz oranlarında bir değişim olması mümkündür.
Kredi faiz oranlarındaki değişimin önceden kullanılmış bir krediye etkisi kredinin yapısına göre değişiklik göstermektedir. Kullanılan kredi sabit faiz oranlı ise kredi faiz oraları yukarı yönlüde olsa aşağı yönlüde olsa bir etkide bulunmaz. Kredinin faizi değişken faiz ise faiz oranlarındaki değişim faiz ödemelerinde artışa veya azalışa neden olabilir.
Fakat Türkiye’de bankalar değişken faiz oranlı kredi vermemektedir. Çünkü değişken faiz oranlı krediler Tüketici Kanununa aykırıdır. Daha doğrusu Tüketici Kanunu kredi faiz oranlarındaki herhangi bir değişimin kredi kullanmış tüketicilerin aleyhinde kullanılmasına izin vermemektedir.
Yukarıdan da anlaşılacağı üzere kredi faiz oranlarının düşmesi kredilerin taksit miktarında bir etki yaratmaz. Fakat kredi kullanan tüketiciler isterlerse kredi yapılandırması yaparak kredilerini yeni ve uygun faiz oranından yeniden yapılandırabilirler. Yani düşen kredi faiz oranlarından yararlanmanın tek yolu kredi yapılandırmasıdır.
Kredi yapılandırması bu gibi durumlarda kişilerin lehine gibi gözükse de her zaman tüketicinin lehine olmayabilir. Çünkü bankalar kredi yapılandırması kapsamında yeniden kişilerden kredi masrafları tahsil edebilir.